„Maus” Ionaşcu este un nume bine cunoscut de către bicicliştii din ţară care practică acest sport cu multă pasiune, însă puţini sunt cei care îi ştiu povestea şi modul în care a reuşit să obţină rezultate foarte bune la concursurile la care a participat şi cât de greu i-a fost la început, atunci când a pus bazele magazinului şi ale service-ului specializat pentru reparaţii de biciclete din Galaţi. Spune că dintotdeauna a fost atras de mersul pe bicicletă, dar mai ales în primii ani de şcoală, când tatăl său i-a dăruit prima bicicletă, marca „Pioner”, de culoare roşie, care i-a plăcut foarte mult.

galati 1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

::placeholdeR–>

O vreme însă a pus accent pe o altă pasiune de-a sa, alpinismul, sport la care a fost nevoit să renunţe din cauza unui accident.

Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”
Recomandări
Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”

„Pasiunea asta am avut-o dintotdeauna, cred că m-am născut cu ea. Nu mai ştiu câţi ani aveam când am primit prima bicicletă, cred că eram în clasa întâi sau a doua. Era o bicicletă Pioner, roşie, mi-a plăcut foarte mult; tatăl meu mi-a luat-o de la un magazin auto-moto-velo. Am stricat bicicleta aceea şi apoi am luat o pauză, până când peste ani am primit o altă bicicletă şi am continuat să merg cu ea”, spune Marius.

Traseele pentru drumeţii şi cele pentru biciclete sunt diferite ca abordare

Astfel, a început să meargă tot mai mult cu bicicleta, căutând în municipiul Galaţi sau prin împrejurimi trasee care să-i satisfacă dorinţa de a pedala pe teren accidentat, cum ar fi în Pădurea Gârboavele sau în Munţii Măcinului, trasee care astăzi, odată configurate de el, sunt parcurse de numeroşi biciclişti. Şi nu i-a fost uşor, mărturiseşte el, întrucât traseele pentru drumeţii şi cele pentru biciclete sunt diferite ca abordare.

„Eu am făcut şi un fel de cicloturism, având şi cortul în spate, cu ieşiri la distanţă, iar pentru un adolescent este foarte interesant. După, am cochetat o vreme şi cu alpinismul, nu chiar am cochetat, a fost chiar la modul aproape profesionist. Eu, dacă încep un lucru, îmi place să îl duc la bun sfârşit, nu las jumătăţi de măsură. Când m-am apucat de alpinism, alpinism era. A fost o chestie serioasă, deşi noi aici nu avem munţi în Galaţi. Cu bicicleta nu am încetat niciodată să merg. Eu am avut un accident prin 2004 la alpinism, mi-am rupt un deget, unul important pentru căţărat şi a fost momentul în care m-am îndreptat strict către bicicletă. Adică nu am mai făcut nimic în paralel, mi-a plăcut partea de MTB (n.r. – mountain bike) pentru că am căutat un loc unde să mă ascund de vânt, eram cursierist convins la momentul acela”, mai spune Marius Ionaşcu. 

Pasionat de latura XCO, respectiv de zonele de teren care necesită o tehnică foarte bună, a continuat ulterior să pună la punct noi şi noi trasee dedicate, la care a lucrat neobosit, fără să se sfiască să pună mâna pe lopată sau pe greblă pentru a le face cicliabile, adăugând rampe pentru sărituri sau folosind obstacolele naturale, cum ar fi în Pădurea Pastragoţi sau într-o zonă de la la periferia municipiului Galaţi, unde a realizat un traseu pe care l-a numit „Filofteia”, după numele bisericii din apropiere.

Televiziunea chineză arată cum ar putea avea loc debarcarea din Taiwan. „Ziua zero”, serialul menit să-i pregătească pe taiwanezi | VIDEO
Recomandări
Televiziunea chineză arată cum ar putea avea loc debarcarea din Taiwan. „Ziua zero”, serialul menit să-i pregătească pe taiwanezi | VIDEO

Iar în ultimii ani s-a implicat în realizarea unui alt traseu în Valea Ţiglinei, din municipiul Galaţi, unde, de altfel, în 2017, a fost organizată şi prima ediţie a concursului Ţiglina XCO.

„Am crezut că Pădurea Gârboavele este locul cel mai bun şi a fost momentul în care am spus că e bine să îmi iau un MTB ca să intru în pădurea aceea. Se întâmpla prin 2006, când am descoperit aşa Pădurea Gârboavele şi traseele mele de drumeţie din Măcin; ştiam drumurile, potecile şi mai făceam aşa o „haiducească” pe unde se putea. Potecile erau, dar trebuiau găsite, pe bicicletă e cu totul altceva; nu te poţi orienta ca atunci când mergi cu rucsacul pe jos. A fost momentul când să descopăr Măcinul şi mi-am luat un GPS, cu hărţi, foarte performant şi foarte scump, cumpărat din străinătate, o avere atunci, dar aşa am descoperit Munţii Măcinului, cum ar fi inclusiv traseul de creastă. Ştiam creasta matematic, dar cu bicicleta era complicat să găseşti drumul. Acum e mai uşor, sunt hărţi etc”, spune el. 

Între lucrul la trasee, din 2006 participă la concursurile de MTB pentru amatori

În timp, între lucrul la trasee, începând cu anul 2006 a început să participe şi la concursurile de MTB pentru amatori, iar după circa zece ani a devenit campion naţional la MTB şi XCO la categoria amatori master. Deşi a participat la zeci de concursuri de MTB, unde a avut mereu rezultate foarte bune, urcând mai mereu pe podium, vorbeşte cu modestie despre acestea.