Şi-a învăţat lecţia, spune el mândru, în faţa zecilor de participanţi, aproape sufocaţi de spaţiul neîncăpător pentru toţi. A învăţat că internetul e la putere, internetul votează, şi de aceea partidul se numeşte #PRO România. Cu hashtag şi cu „pro” pentru că nu mai vrea ca românii să voteze mereu „anti”. Anti-PSD, anti-Iliescu, anti-Năstase, a enumerat el. Şi anti-Ponta, am adăugat noi, amintindu-ne de cele două milioane de români care s-au trezit brusc în 2014 şi l-au votat pe Klaus Iohannis preşedinte.
Un discurs aproape clasic pentru orice politician care lansează ceva. Promisiuni pe bandă rulantă, oameni-brand scoşi în faţă, profesionişti în spatele programului. „Este prima formaţiune politică în care nu doar membrii de partid decid, ci şi specialiştii. Ştiu ce înseamnă ca o decizie să fie luată pe o disciplină de partid. Să nu ne mai purtăm ca meşterul Manole, ceea ce construim ziua, să dărâmăm noaptea”, a spus fostul premier, aproape convins de ideile pe care le tot înşiruia.
Victor Ponta a fost creditat de Rusalii cu multă încredere. De foşti colegi de partid, de foşti miniştri, de oameni de afaceri. I-au arătat că au încredere în proiectul lui fie prin înscrierea în Pro România, fie prin simpla prezenţă la marea lansare a agendei politice a proaspătului său partid.
„Să nu mai vorbim despre trecut, despre ce a fost acum 10 ani sau cum să facem familia ca acum 1000 de ani. Vreau să nu se adauge oameni care au reprezentat baroneţii, oprişanii, cei care au fost mereu la putere”, spune el. Ce uită să spună este că şi el, în calitate de preşedinte PSD, a încurajat, la momentul respectiv, acelaşi sistem.
Pe de altă parte, Guvernul său paralel are numai feţe cunoscute. Nicu Bănicioiu la Sănătate, Mircea Titus Dobre, pe care-l ştim de la Turism, Daniel Constantin la Agricultură, Sorin Cîmpeanu la Educaţie, Ioana Petrescu la Finanţe şi lista continuă. „Sunt social-democrat, dar cred în elite”, punctează el. Şi spune că nu mai vrea la guvernare „analfabeţi, mediocri şi obedienţi”. A arătat cu degetul înspre Guvernul Dăncilă, care e ţinut de şeful PSD, Liviu Dragnea. A arătat înspre ei şi partenerul său, Daniel Constantin. N-a avut decât vreo zece minute să vorbească, dar glumele pe seama premierului au avut loc. „Orice om îi e teamă să depăşească timpul„.
A mai arătat Victor Ponta şi înspre cei de pe margine, care nu s-au înscris în Pro România. Ecaterina Andronescu, cea care a venit, s-a pupat cu invitaţii, dar a rămas (încă) în banca ei. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, care nu s-a lăsat încă racolat de partid.
Alături de ei, Victor Ponta a arătat că visează încă la prezidenţiale, aşa cum visează, de ani de zile, şi PSD. Pro România are deja un candidat, a fost în sală, dar Victor Ponta n-a vrut să ni-l dezvăluie, aşa cum nici pesediştii nu vor să spună numele pregătit de ei. Visează şi la europarlamentare, că doar soţia sa, Daciana Sârbu, a fost prezentă la eveniment „în calitate de invitat”.
Planurile lui, pe foaie, sunt simple, dar deloc concrete. A lansat astăzi o agendă politică a unui partid de foşti pesedişti, dar care ar avea viitor, culmea, tot cu PSD. Un PSD fără Liviu Dragnea, desigur, dar tot cu ei. Victor Ponta spune că s-a maturizat, dar vechile metehne i-au rămas. De la atitudini până la oameni, fie ei şi la costume noi. „Ăştia n-au nicio şansă”, au spus, la final, doi tineri, şi ei la costum, zâmbind oarecum ironic şi trăgând din ţigară.
Citeşte şi: EXCLUSIV/ ARMATA VIORICĂI DĂNCILĂ. Oamenii din spatele premierului și legătura lui Liviu Dragnea în Guvern