Parlamentarii din Comisia specială pentru Cod Administrativ au început dezbaterile marți, la ora 9.00, primul punct pe ordinea de zi fiind amendamentul care prevede introducerea pensiilor speciale ale primarilor și președinților de Consilii Județene.
Un vot pe amendamentul asumat de PSD, precum și pe cele depuse de Asociația Orașelor din România s-a amânat, deocamdată.
Președintele de comisie a declarat că amendamentele sunt neconstituționale și că se așteaptă un punct de vedere de la Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe și MDRAP, cu impactul bugetar.
Senatoarea Florina Presă a criticat decizia din comisie.
”Am votat împotriva amânării și am susținut că trebuie să votăm acum dacă oferim aceste pensii cadou. Această amânare înseamnă că trebuie să găsim o soluție să facem constituționale pensiile pentru primari! Într-un moment în care coaliția de guvernare încearcă să distrugă pilonul doi de pensii al oamenilor, aceiași coaliție se gândește intens să facă constituționale cadouri pentru aparatul de partid. O adevărată gândire socialistă: să luăm de la săraci și să dăm la bogați!”, a spus aceasta.
Introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali a fost propusă în Parlament.
Comisia de Cod Administrativ va discuta introducerea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președințiiși vicepreședinții de Consilii Județene, care ar urma să fie plătite din bugetul de stat.
Primarii spun că pensiile reduse pe care le primesc generează profunde inechități, comparativ cu pensiile subordonaților lor.
PSD își asumă introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali.
Deputatul PSD Simona Bucura Oprescu a depus un amendament, la proiectul de Cod Administrativ, dezbătut în comisia specială a Parlmentului, în care precizează că ”nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene din România generează profunde inechități între pensiile primite de aceștia și pensiile primite de unii subordonați”.