”Șase cetățeni români, care exercită temporar atribuțiile de judecători ai Curții Constituționale, au instrumentat o decizie care îmbracă caracterul unei lovituri de stat și care pune în pericol democrația României și care afectează Constituția României.
În urma analizei pe care am făcut-o asupra minutei prezentate public de Curtea Constituțională, în cadrul conflictului juridic de natură constituțională, am identificat o serie de elemente extrem de grave.Decizia Curții Constituționale care este cea care trebuie să fie garantul respectării Constituției, supremației Constituției, chiar Curtea Constituțională încalcă Constituția, călcând în picioare principiul independenței justiției, pentru că nu poți să consideri că mai este respectat principiul independenței justiției atunci când magistrații sunt lăsați la cheremul unui ministru al Justiției care este numit politic”, a spus Orban,.
El a precizat că CCR tinde să se transforme într-o adunare constituantă și să rescrie textul Constituției.
”Nu de ieri, ci de un an și jumătate, majoritatea poltică din CCR, legată de majoritatea PSD-ALDE, măcinată de problemele din justiție ale liderilor săi, caută să dărâme tot cadrul instituțional și să pună punct luptei anticorupție”, a declarat Orban.
El a precizat că ”PNL nu poate să stea nepăsător în fața unei decizii atât de evident neconstiotuționale și împotriva democrației”. ”Considerăm că nu trebuie luată în considerare această decizie și să nu genereze niciun fel de efect în activitatea președintelui României”, a menționat Orban, arătând că CCR nu poate să îl oblige pe președintele Klaus Iohanis să ia o decizie.
Curtea Constituţională a admis sesizarea făcută de Guvern, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din fruntea DNA.
Potrivit comunicatului de presă transmis de CCR, şeful statului este obligat să semneze decretul de revocare a şefei DNA. Judecătorii CCR au decis că a existat, în acest caz, un conflict juridic constituţional între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie.