”Nu o să comentez această parte, fiindcă aștept motivarea Curții, pe care o voi citi până vom înțelege ceva din ea și apoi voi comunica ce voi face eu. Însă, la momentul acesta, pot să vă spun două trei lucruri, care țin evident de această temă. Această decizie a CCR aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a șefie DNA. În realitate sunt mult mai multe teme care apar, sunt readuse în discuție și merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins și voi acționa în consecință, că procurorii sunt independenți și nu trebuie controlați politic”, a spus Iohannis.
Președintele a continuat: ”Procurorii nu pot fi în subordinea unui politcian, fie el și ministru. În consecință, orice am face noi, în România, ca stat, trebuie să asigure independența procurorilor, pentru a garanta o justiție independentă”.
Șeful statului a mai spus că autoritatea ministrului Justiției ar trebui să fie orientată și folosită spre înlesnirea muncii procurorilor și pentru a-i apăra pe procurori, în dezbaterea publică, pentru că munca procurorilor este foarte dificilă”.
”Eu iau în calcul să respect statul de drept în România, să am grijă, atâta cât pot, să rămână procurorii independenţi, cu respectarea Constituţiei”, a spus şeful statului, la Palatului Cotroceni, cu ocazia Zilei Mediului.
Președintele a precizat că ”oricine sau orice ar spune, nu poate să îi plaseze pe procurori în subordinea unui politician”.
Curtea Constituţională a decis că între Preşedinţie şi Ministerul Justiţiei a fost un conflict juridic, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi.