Un grup de barbați pe ale căror burți plesneau tricourile albe, veniți de la mitingul PSD, se apropie de jandarmi. „Unde mergeți?”„Să ne uităm și noi acolo…” „Păi, sunteți… hm?”, face un fel de glumă jandarmul. Și bărbații care mustesc de testosteron se fac că o iau la goană speriați. Mii de persoane „hm” se bucură că sunt împreună la Gay Pride și au dezvoltat deja o rezistență la „glumițele bărbătești”. Și dacă în urmă cu 10 ani, îți riscai viața venind la parada Gay și jandarmii erau mai mulți decât susținătorii, acum spiritul liber se simte fără nicio îngrădire. Bărbați rujați și cu sclipici, cu fuste mulate roz, steaguri în curcubeu. Da, asta îți sare în ochi prima dată la acest eveniment. Dar dacă vorbești cu oamenii, îți dai seama că n-are nicio legătură cu asta, e doar o mască, o formă de distracție. O exagerare care să forțeze o atitudine normală față de „altfel”, față de „diferit”.
Vlad Mihai și-a făcut lacrimi sclipicioase, și-a pus o vestă și își arată bustul. Știe că le e greu părinților lui să accepte ideea, dar continuă să își ceară drepturile. „Îmi place foarte mult activismul, cred că lumea trebuie să fie egală. E foarte important să ne implicăm toți. Să vii la Pride e un lucru foarte mare pentru multă lume, e o chestie grea să se expună atât de mult. Să aduci o lumină pe chestiile de genul, nu trebuie neapărat să vii la Pride, să fluturi steaguri în culori, poți face orice, poți purta o culoare de ruj, orice găsești că e activism. Eu dacă nu arăt ca un travestit când ies din casă, nu fac ceva bine. De obicei, când văd că o persoană se uită la mine, primul gând care îmi vine în cap e că ei înșiși au probleme să se exprime și au o mască pe care o poartă”, spune Vlad.
„Creierul unei persoane transgender de gen feminin este asemănător cu cel al unei femei”
Din mulțimea răsfirată se remarcă ușor o pancartă pe care scrie: „Iubește-ți copilul trans”. Alexa Valianatos este vicepreședinta Asociației Mozaiq, mamă și persoană transgender. „Părinții mei m-au acceptat. Mama n-a mai apucat să afle adevărata mea identitate, s-a stins cu mult timp în urmă, dar tata a aflat destul de recent și sunt cei mai buni prieteni. A spus că tot copilul lui rămân indiferent, nu mă interesează mai multe”, este împăcată Alexa. Explică ce înseamnă transgender. „Nu demult a fost descoperit, a apărut un studiu în Belgia pe 160 de persoane transgender și cisgender, adică ca dumneavoastră, și s-a demonstrat că forma creierului unei persoane transgender de gen feminin înclină să fie în forma creierului unei femei cisgender. Te naști cu un corp diferit”, spune activista.
În mulțime apar Emil Rengle, câștigătorul Românii au talent, și Andreea Bălan. Băiatul poartă tocuri spectaculos de înalte pe care merge cu mare… talent. Sunt cizmele pe care le-a purtat în semifinala concursului de la Pro TV și pe care a putut să meargă toată Calea Victoriei. Și la capăt a făcut un flash mob cu mulțimea, o scurtă coregrafie. „Am câștigat un premiu important și vreau să vi-l dedic vouă”, strigă Emil Rengle în microfon.
Andreea Bălan l-a întrebat direct: „Ai primit banii? Ce vei face cu ei?” și au râs amândoi.
Când Adrian Coman și Clai Hamilton au apărut la marșul gay din București, mulțimea a înnebunit. Cei doi au devenit un simbol al luptei pentru legalizarea parteneriatului civil sau căsătoriei între persoane de același sex. Toți îi pozează, dau interviuri, zâmbesc. E pentru prima dată, după decizia Curții Europene, când Clai vine la București, și este pentru prima oară când participă la Gay Pride în București. „Mesajul este iubire. Iubire egal iubire”, spune simplu americanul. Iar soțul său, Adrian, completează: „Suntem doi oameni obișnuiți care au ales să lupte pentru drepturile lor”.
Dacă mâine s-ar legaliza căsniciile, ar fi coadă la starea civilă, mă asigură Isabela, o tânără lesbiană care crede că asta ar simplifica viețile multor oameni. Corina este una dintre cele care s-ar căsători. „Eu nu pot avea o relație pentru că nu putem să locuim împreună, nu există o recunoaștere legală. Știu un caz, un băiat gay care stătea cu iubitul și a venit ANAF că avea un chiriaș ilegal și nu a putut să demonstreze că e iubitul. Dacă se îmbolnăvește iubitul, eu la spital sunt un oarecare”, explică fata, fluturând un steag imens, curcubeu.
S-a dansat mult, nici cei de pe marginea nu puteau să se stăpânească, s-a strigat, au fost milioane de îmbrățișări și chiar câteva săruturi. Și Calea Victoriei a căpătat într-adevăr ceva victorios. Doar pentru o zi însă, una a convenției. Din ziua următoare ne întoarcem la discriminarea noastră. „Celebrăm faptul că diferențele dintre noi îmbogățesc societatea”, a spus în discursul său Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, prezent la marșul gay din București.
Pe bordura de la Ministerul Economiei un șir lung de persoane în uniforma albă a mitingului PSD se uită blocați la mulțimea care trece. „Nu ne filmați, nu ne filmați”, strigă unul dintre bărbați și se ridică speriat. Manifestațiile n-au voie să fie asociate, așa că diferențele ne-or îmbogăți, dar până una alta, ne dezbină.
Citește și: GALERIE FOTO | Kim Jong-un a sosit în Singapore pentru summitul cu Donald Trump