Reporterii Libertatea au luat un interviu, în exclusivitate, lui Vincent Vermeulen, fondatorul School for Butlers and Hospitality (Școala de Majordomi și Ospitalitate), una dintre puținele școli de acest gen din lume.
„Nu sunt foarte multe școli de genul asta în lume. Sunt poate doar vreo trei. Așa că dacă vrei să deschizi o astfel de școală în România, va fi nevoie de o investiție destul de consistentă. De asemenea, avem posibilitatea să integrăm o parte din programul nostru în școlile hoteliere sau oricare alte școli. Ar putea fi programul de majordomi în școlile hoteliere, dar la fel de bine ar putea fi și programul de etichetă în orice școală”, a declarat Vincent Varmuelen.
Nu ne mai gândim la un majordom așa cum o făceam în secolul 18, adică stereotipul acela de majordom britanic. „În 2018 majordomul este cu totul și cu totul diferit. Gestionam o casă la nivel profesional, dăm o parte din timp înapoi oamenilor pentru care lucrăm și, în principiu, facem mult mai multe decât să servim ceai cu mânuși albe. Organizăm administrații, restul personalului, deci de fapt adăugăm o mare plus valoare familiei, dar trebuie să rămânem discreți, flexibili și profesionali”, a mai spus Vincent Vermeulen.
Potrivit lui, acum sunt majordomi chiar și în industria de fashion care zboară peste tot în jurul lumii în avioane private și trebuie să fie foarte ageri în ceea ce fac. „Merg la săptămânile modei, la restaurante cu 3 stele Michelin. Deci nu mai avem de a face cu majordomul care stă în casă, există și aceea, dar acum majordomul este managerul unui stil de viață aparte”
O să spuneți că majordomul este un fel de asistent personal, dar Vincent ne contrazice. „Dacă asistentul personal se ocupă doar de lucrurile de la serviciu, majordomul este omul care le face pe toate și le face bine. Este acea persoane care și gătește, conduce, servește, face curat și multe alte lucruri”
Cum ajungi un majordom profesionist
La școala lui Vincent ajung foarte mulți oameni din jurul lumii, iar o bună parte dintre aceștia nu au nici un pic de experiență. Așa că sunt băgați într-un program de training foarte intens în care au parte de teorie, practică dar și vizite. „Spre exemplu, mergem pentru o zi în Champagne, două zile în Londra și le arătăm tot felul de lucruri pe care trebuie să le știe. În aceste excursii pot veni cu prietenii sau familia, iar acolo, practicanții noștri în vor servi. Ca un alt exemplu, lunea trecută (n.r. – 4 iunie) elevii au servit-o pe doamna Guggenheim, în Belgia, și nu erau cursanți decât de 3 săptămâni. Deci îi ducem la un nivel de pregătire înalt foarte repede. Iar după 8 săptămâni suntem siguri că pot funcționa eficient într-o familie de rang înalt”, a mai spus profesionistul.
În primul rând trebuie să știți că sunt mai multe tipuri de majordomi. Sunt cei care lucrează 24/7, dar sunt și cei care lucrează 5 zile pe săptămână , 9 ore pe zi, și orice între aceste două tipuri de majordomi există. „Salariile lor sunt foarte mari, dar la fel de bine trebuie să ții cont și de avantaje precum casa în care trăiesc, mașinile, hainele pe care le poartă. Totul le este plătit. Așa că salariul pe care-l primesc este al lor pentru a fi cheltuit pentru că nu au alte cheltuieli. Salariul net pentru un majordom este între 2.500 și 3.000 de euro, și poate crește până la 6.000 de euro, după 18 luni de la angajare”, a adăugat fondatorul Școlii de Majordomi și Ospitalitate.
Vincent spune că se câștigă foarte bine într-un timp foarte scurt, dar pentru asta va trebui să începi de jos și, cu cât muncești mai mult, cu atât vei câștiga mai mult.
Tradiția majordomului britanic
Tradiția majordomului britanic a mers până undeva imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Apoi undeva prin anii 1980 a apărut prima școală de majordomi, pentru că până atunci nu existau, iar această meserie trebuia să o înveți la lucru sau din tată în fiu. „Dar acest lucru s-a schimbat pentru că oamenii călătoresc mult mai mult, avem tehnologia care ne ajută, iar majordomul modern este complet diferit de cel care era acum 50 de ani. Și oricine poate face aceasta meserie. Spre exemplu, la școala noastră avem 40% dintre elevi, doamne și domnișoare”, spune Vincent.
Cel mai des majordomii se găsesc în familii private sau la ambasade, dar și în companii, cum sunt cele din Londra, dar asta este mai mult pentru bacherii personali, pe super-iahturi, dar 95% dintre majordomi se găsesc în familii, potrivit lui Vincent Vermeulen.
Un bun majordom trebuie să știe să anticipeze, să fie flexibil și la fel de important să fie discret. „Un majordom trebuie să știe ce vor invitații lui înainte ca ei să știe. Studenții noștri sunt antrenați în a înregistra și scrie tot ce se întâmplă în casă. Să spunem că ai o cină, iar doamna și domnul pentru care lucrează majordomul învită 4-5 prieteni. La finalul cinei, majordomul va nota totul, chiar și informații despre ceea ce au purtat, pentru ca data viitoare când doamna va invita aceeași prieteni să nu poarte aceleași haine. Majordomul va ști și ceea ce au mâncat, cine unde a stat la masă, ce vin au servit și tot așa. Anticipând aceste lucruri, nu vom servi același lucru”, a mai spus fondatorul School for Butlers and Hospitality.
CITEȘTE ȘI
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro