„Structura economiei noastre se schimbă rapid sub influența cererii pentru export de bunuri și servicii. Angajatorii și noii investitori cer candidaților cunoștințe financiare, de software, de limbi străine și abilități precum cea de a lucra echipe internaționale și diverse. Din păcate, sistemul de învățământ pare în unele cazuri rămas în urmă, pentru că nu stimulează creativitatea și munca în echipă și îi oblică pe studenți de multe ori să memoreze lucruri care nu le vor folosi la angajare”, a declarat pentru Libertatea, Florin Godean, country manager Adecco România.
În acest context, firmele trebuie să investească de timpuriu în re-specializarea propriilor angajați, pentru că găsirea unora noi este tot mai dificilă.
„La rândul lor, candidații din domeniile cu excedent de personal trebuie să investească timp și eventual bani pentru a căpăta noi aptitudini, utile pe piața muncii din acest moment. O altă explicație deficitului de personal se referă la sistemul de recrutare – dacă pentru domeniile tehnice lucrurile sunt mai simple, pentru zona de aptitudini sociale, numite soft skills, lucrurile nu sunt foarte clare. Cum poți afla, de exemplu, daca agentul de vânzări pe care îl angajezi va performa? Este deci nevoie și de un sistem clar de proceduri, de evaluare și selecție care să grăbească angajarea persoanei potrivite pe postul potrivit.”, a declarat pentru Libertatea Florin Godean, country manager Adecco România.
Lipsă de angajați pe meseriile bănoase
Pe de altă parte, când vine vorba de specialiști IT, angajați din domeniul medical, dascăli, silvicultori și alte meserii specializate, nu mai avem destui oameni și asta pentru că majoritatea a plecat în afară. IT-ișii în avem în marile centre IT din Europa, medicii în Germania, Austria și Marea Britanie, iar silvicultorii au plecat să apere pădurile nordicilor sau pe cele ale canadienilor care chiar caută „rangeri”.
Problema este că, din cauza sistemului de educație, avem inflație de muncitori pe meseriile plătite prost, iar pe cele care sunt foarte bine plătite, nu găsim oameni, potrivit studiului Inovantage.
„Sistemele de educație ale țărilor din regiune și arată că acestea au devenit rigide și prea birocratice pentru mediul economic în schimbare rapidă și nu oferă absolvenților aptitudini și cunoștințe care să îi facă angajabili. În cazul liceelor, este nevoie de punerea accentului pe abilitați de rezolvare a problemelor, care implică abilități sociale, dar și cunoștințe din domenii diferite. Fără astfel de aptitudini, arată raportul, candidații din regiune riscă să nu își găsească slujbele la care aspiră”, se arată în raportul Inovantage.
Cum stau țările vecine
Toate statele vecine din Europa de Est suferă de aceeași lipsă de personal specializat în IT. Iar aici vorbim de fiecare țară fără excepție, de la Polonia, Cehia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, până la Grecia.
În schimb, ca și România, aceste țări au inflația lor de muncitori. Astfel că, Bulgaria are un mare surplus de muncitori stradali, mineri, constructori, transportatori, agricultori dar și curățători. O poveste asemănătoare se poate întâlni și la Grecia.
Dacă ne aplecăm privirea asupra Croației, vom vedea că aceștia au mare inflație de jurnaliști, filosofi și speciațiști în știință politică. Dar și lor, ca și nouă, le lipsesc doctorii, asistentele medicale și profesorii de gimnaziu pe matematică.
Cehia are mulți oamenii în plus pe domeniul ospitațității și gastronomie, și mai mulți manageri de proiecte și arhitecți și planificatori urbanistici. Ca și celorlalte state, le lipsesc profesorii, IT-iștii și personalul medical. Slovenii au un surpslus de oameni care muncesc în fabrici.
Polonezii au mulți oameni specializați în industria pescărescă, procesării de mâncare, tâmplari și profesioniști în domeniul cultural sau social.
Ungarii au o paletă largă de muncitori care nu-și mai poate găsi de muncă. Iar aceștia sunt de la mineri până la vânzători stradali.
Citește și: EXCLUSIV/ Negocierile au ajuns la final, părțile s-au înțeles: Andra e noul antrenor de la Vocea României