La termenul final din dosar, de marți, procurorul DNA a cerut majorarea pedepsei de patru ani aplicată de primii judecători ai ICCJ la cinci ani de închisoare cu executare.
La termenul de marți Niță a dat o nouă declarație în dosar iar apoi judecătorii au constatat ca fiind încheiată cercetarea judecătorească astfel că s-a trecut la ascultarea pledoariilor finale.
DNA vrea majorarea pedepesei cu un an
Procurorul DNA a arătat în fața completului de cinci judecători că instanța inferioară, completul de trei judecători, a analizat bine probele dar că în raport de acestea pedeapsa trebuia să fie orientată spre medium, respectiv spre cinci ani de închisoare.
În acest context procurorul a cerut desființarea deciziei instanței de fond doar în legătură cu durata pedepsei, și a cerut majorarea ei cu un an.
„Desființați decizia doar cu privire la durata pedepsei și dispuneți majorarea la cinci ani de închisoare cu executare.
Instanța de fond a realizat o apreciere foarte corecta și o justă examinare.
Niță Constantin a fost judecat pentru trafic de influență pentru că în anii 2012-2013 în calitate de lider al unei formațiuni politice a influențat semnarea și derularea unor contracte.
Acesta a cerut lui Tiberiu Urdăreanu un comision de 5 la sută. Asta înseamnă 3,4 milioane de lei drept plata pentru traficul de influență”, a reamintit procurorul DNA din actele dosarului.
Salariul „paralel” al unui ministru „onest”
„Sume de bani s-au dat în rate lunare de câte 5.000 de euro iar 30.000 de euro într-un restaurant.
Toate probele administrate confirma dincolo de orice dubiu fapta de trafic de influență.
Însă pedeapsa stabilită de instanță de fond nu reflectă toate criteriile.
Inculpatul săvârșind fapta în calitate de demnitar, aceasta determina agravarea răspunderii penale, el fiind și deputat și ministru la acea dată.
În realizarea demersului ilicit a apelat la persoane apropiate acestuia ce au facilitat încheierea unui contract de consultanță în scopul clar de disimulare.
Apreciem că se impune majorarea pedepsei astfel încât ea să fie orientată spre mediul special prevăzut de lege”, a fost solicitarea procurorului DNA.
În ultimul cuvânt
La final judecătorii au ascultat ultimul cuvânt al fostului demnitar înainte de a rămâne în pronunțare.
„Sunt dezolat ca parchetul poate susține o asemena pledoarie. Dacă puteți intra în mintea mea o să puteți constata că tot ce am făcut este legal. Eu mă consider nevinovat”, a ținut să transmită Constantin Niță.
Pe parcursul declarației date marți în fața celor cinci judecători Niță a mai explicat că nu ar fi primit niciodată bani într-un loc public așa cum susține omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.
“Nu i-am pretins niciodată lui Urdăreanu ceva. Nici comisionul de 5% din valoarea contractului și nici suma de 30.000 de euro.
Cum să primesc așa ceva? Într-un loc unde sunt oameni și camere video.
Minte! Jur cu mana pe Biblie. Este de necrezut. Este o nebunie ca cineva să creadă că se poate primi o sumă de bani într-un loc public, mă refer la hotelul Radisson, unde m-am întâlnit cu Urdăreanu.
Nu avea întâlniri doar cu mine, ci și cu alte persoane”, a declarat Constantin Niță pe parcursul declarației sale.