UPDATE. Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu și a fost achitat pentru fals intelectual în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Alesu Floarea a fost condamnată la 1 un și 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, la 5 luni pentru fals intelectual, cu interzicerea drepturilor civile. Se contopesc pedepsele inculpatei Alesu Floarea și va executa pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare, la care se adaugă un sport de 7 luni și 20 de zile. Se scade din pedeapsa finală perioada arestului preventiv și la domiciliu.
Miloș Rodica a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Miloș Rodica a fost condamnată în baza vechiului Cod penal și de procedură penală, fiind legea mai favorabilă.
Șefu Olguța a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și la 1 an de închisoare pentru fals intelectual. Se contopește și se aplică pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare.
Marineci Ionel a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Pentru Marica Valentina Mirela s-a decis încetarea procesului pentru fals intelectual ca urmare a prescripției penale. A fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
Pentru Bombonica Prodana s-a decis suspendarea procesului penal pentru abuz în serviciu și i-a fost aplicată o sancțiune administrativă de 1.000 de lei.
Balaban Constantin Claudiu a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și 1 an pentru fals intelectual. Pedepsele au fost contopite și va fi executată pedeapsa cea mai grea, de 3 ani de închisoare cu suspendare.
Gheorghe Nicușor a fost condamnat la 3 luni de închisoare pentru fals intelectual și la 1 an de închisoare pentru abuz în serviciu. Va executa pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare.
Stoica Anisia a fost condamnată la 3 ani de închisoare și 1 an de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Va executa 1 an de închisoare cu suspendare.
Adriana Botorogeanu a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și la 1 an de închisoare pentru complicitate la fals intelectual. Va executa pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare.
Toți inculpații sunt obligați la plata a 186.000 de lei, salarii încasate necuvenit. S-a constatat că din această sumă s-au plătit 34.399 de lei, de către Bombonica Prodana.
Sentinţa în dosarul lui Liviu Dragnea a fost amânată în 8 iunie, din nou de judecători, pentru data de 21 iunie.
Astfel cei trei judecători au amânat până la acest moment stabilirea unei decizii în acest caz de trei ori, respectiv din 15 mai în 29 mai, din 29 mai în 8 iunie iar din 8 iunie pentru joi. Procurorul DNA a cerut o pedeapsă de 7 ani şi jumătate de închisoare pentru Liviu Dragnea, în timp ce liderul PSD a cerut să fie achitat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
DNA cere 7 ani şi 6 luni pentru Dragnea
Magistratul DNA a spus în fața judecătorilor că valorile încălcate de protagoniștii acestui dosar și conduita acestora impune stabilirea unor pedepse cu executare în acest caz.
“Apreciem că în cazul tuturor legea veche este cea favorabilă. Mai ales în cazul celor cu câte două infracțiuni din cauza regulii concursului.
Privind activitatea acestora, noi credem că a fost în măsură să încalce regula instituției publice, iar aceștia au încălcat flagrant statutul funcționarului public, care e o lege primară.
Conduita, valorile încălcate, duc la cererea de executare în detenție a pedepsei închisorii”, a declarat procurorul DNA.
În ceea ce îl privește pe liderul PSD, procurorul DNA a cerut șapte ani de închisoare pentru faptele comise de Liviu Dragnea. Aceeași pedeapsă a fost cerută și pentru Alesu Floarea și Miloș Rodica.
“Orientați pedepsele spre mediu de șapte ani și șase luni pentru abuz și doi ani și jumătate mediul pentru fals”, a mai spus procurorul DNA.
Pentru ceilalți inculpați, procurorul DNA a cerut pedepse de trei ani și șase luni de închisoare.
“Pentru Adriana Botorogeanu, Mirela Chera, Ionel Marineci, având în vedere conduita acestora, de recunoaștere a faptelor, dar cu nuanțare, aplicați pedepse orientate către minimum de trei ani pentru abuz și minim pentru abuz de șase luni “.
Şeful PSD a cerut achitarea
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, în ultimul său cuvânt în faţa instanţei că nu a comis faptele de care e acuzat de DNA.
„Menţin declaraţiile de la şedinţa precedentă. Susţin cu toată tăria nevinovăţia. Afirm că nu am comis niciuna dintre presupusele fapte şi sunt de acord cu avocatul. În plus vreau să spun că sunt puţin pus pe gânduri (…). Mi-a amintit de întrebarea de ce Alesu face astfel de declaraţii. Eu sper să nu se ajungă acolo. Muncesc în folosul comunităţii de peste 20 de ani de zile… Aaa, vă rog să mă achitaţi”, a declarat Liviu Dragnea, în faţa completului de trei judecători.
Angajate ţinute pe banii statului ani de zile
Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman.
Ancheta în acest caz a început în anul 2012, după ce procurorii au primit informaţii că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, ar fi cerut mită de la familiile care doreau urgentarea procedurilor de adopţie în cazul copiilor instituţionalizaţi.
Ulterior, în decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Conform DNA, Adriana Botorogeanu era încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, în condiţiile în care ea figura şi ca salariat în cadrul unei societăţi comerciale din Alexandria.
De asemenea, Anisa Niculina Stoica era încadrată, din anul 2006, în funcţia de referent la Serviciul administrativ din DGASPC Teleorman.
Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei judeţene PSD Teleorman. Cele două femei pretins protejate de Dragnea erau văzute la DGASPC doar când ridicau adeverințe
DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Procurorii susţin că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.
Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.
Achitările judecătorului Pistol
Magistratul ICCJ Ștefan Pistol a făcut parte din completele de judecată care au dezbătut la fond dosarele lui Gigi Becali, respectiv cazurile „Valiza”, „Furtul limuzinei” și „Schimburile cu MApN”.
În toate trei cazuri magistratul Pistol a dispus achitarea latifundiarului din Pipera.
În recurs, toate cele trei dosare au ajuns la completul de cinci judecători de la ICCJ, condus la acea vreme de preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, iar în două cazuri s-au dat decizii de condamnare.
În prezent magistratul Ștefan Pistol i-a achitat pe Sebastian Ghiță în dosarul șefilor structurilor judiciare din Prahova și pe Victor Ponta în dosarul „Turceni Rovinari”.
Același magistrat judecă în prezent dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea în care este acuzat de fapte de corupție în legătură cu deturnarea unor fonduri operative pentru achiziționarea unei limuzine la serviciul secret al ministerului.
Magistratul Geanina Arghir a făcut de asemenea parte din complete de judecată în care a fost și magistratul Ștefan Pistol, care au stabilit decizii de achitare.
Magistratul Constantin Epure este venit recent la ICCJ, din vara anului 2017, după ce s-a calificat pentru post vacant la instanța supremă cu punctajul de 90,86.
a