Victor Ponta a anunțat, într-o conferință de presă, la Parlament, că partidul pe care îl reprezintă, ProRomânia îl propune pe fostul minsitru al Educației, Sorin Cîmpeanu ca variantă de premier, în eventualizatea în care moțiunea de cenzură împotriva premierului Viorica Dăncilă va fi adoptată în Parlament.
„În primul rând suntem de acord cu ideea înlocuirii Guvernului actual cu un guvern mult mai competent, cu un guvern capabil să conducă România în anul Centenarului, să reprezinte România anul viitor în timpul preşedinţiei UE, cu oameni pregătiţi pentru funcţia pe care o ocupă în acel guvern, cu oameni care să fie ocupaţi exclusiv de actul de guvernare şi nu de problemele politice care apar în fiecare zi. (…) Vom sprijini orice efort de înlocuire a actualului Guvern. Ideea nu este doar să dai jos un guvern. (…) Nu poţi să vii să spui doar – dăm jos Guvernul şi vom vedea ce e după. Vreau să spun foarte clar că, din punctul nostru de vedere, şi aici nu vorbim de persoana Ludovic Orban, vorbim de ideea de a înlocui guvernul PSD-ALDE condus de doamna Dăncilă cu un guvern PNL condus de domnul Orban – este o idee greşită, nu e legitimată prin vot, nu poate funcţiona şi noi nu o vom sprijini”, a spus Ponta, la Palatul Parlamentului, într-o conferinţă de presă.
Ponta și-a exprimat îndoială că Liviu Dragnea își va lăsa parlamentarii să voteze la moțiunea de cenzură de miercuri.
”Să vedem câți vor avea curajul să intre în sală, sigur nu le va da voie Dragnea. Vă garantez, dacă le spune Orban intrați în sală să o dați jos pe Viorica Dăncilă ca să mă puneți pe mine, nu o să îi convingă. Dacă le spune, haideți să facem un Guvern mai bun, cu Sorin Cîmpeanu sau altcineva, mai bun, cu miniștri mai buni, sunt șanse mai mari. Pe cifre, matematic, nu reușesc altfel”, a spus fostul premier.
Și cei de la PNL și-au nuanțat declarațiile privind propunerea de premier.
Preşedintele liberal, Ludovic Orban, a anunţat luni în urma şedinţei Biroului Executiv al PNL că negocierile cu diverse grupuri parlamentare și cu parlamentarii din majoritatea PSD-ALDE, în vederea susţinerii moţiunii de cenzură, se poartă până în momentul votului, dar şi că după o eventuală cădere a Guvernului, iar partidul este deschis discuţiilor cu toate forţele politice civilizate.