Pe Constantin Murgoci îl găsim pe platoul de filmare al docudramei „În spatele frontului”, un documentar-film istoric realizat de Televiziunea Română, aşteptând să-şi intre în rol. Stă pe scara unui vagon de epocă, îmbrăcat într-o uniforma militară veche, ţinând în poală o carabină folosită de armata română în Primul Război Mondial.
„Eu sunt un fost vânzător de arme, legal, deci sunt aclimatizat, sau aproape de ceea ce se joacă în aceste episoade, iar colegii mei sunt colecţionari de arme şi sunt legaţi în tot felul de moduri de arme şi chiar istorici. Foarte mulţi dintre noi am avut străbuni care au luptat în Primul Război Mondial, iar lupta lor şi viaţa lor au trecut din generaţie în generaţie, astfel că şi astăzi mai avem frânturi din acest război parvenite din generaţie în generaţie”, îşi începe povestea bărbatul în vârstă de 65 de ani, care joacă rolul unui locotenent al armatei române care se întoarce de pe front, istovit de atâta drum şi luptă.
Constantin Murgoci a deţinut, o lungă perioadă, un magazin de arme şi muniţii în Ploieşti, dar a renunţat la această afacere şi a început să petreacă tot mai mult timp pe platourile de filmare. Este membru al Asociaţiei Tradiţii Ostăşeşti, din care face parte şi Liviu Burcea, românul care colecţionează istoria şi care la înmormântarea Regelui Mihai I a îmbrăcat uniforma Gărzii Regale şi a mers la Palat. Pe platoul de filmare din remiza Mogoşoaia, Constantin Murgoci a povestit şi care este istoria carabinei nemţeşti folosite în filmările docudramei realizate de TVR.
„Este o armă Mauser k98, care a fost folosită de armata română în Primul Război Mondial, pe lângă alte arme, cum ar fi Steyr Mannlicher, Mosin Nagant. A fost în dotarea armatei române şi în al Doilea Război Mondial. Nu se bloca, este o armă solidă, robustă, precisă„, a descris Constantin Murgoci carabina.
Acesta spune că părţile dificile ale rolurilor pe care le interpretează sunt reprezentate de stările psihice, stările sufleteşti ale militarilor veniţi de pe front, sau care plecau pe front, deoarece nu este deloc uşor să intri în pielea unui luptător care şi-a pierdut camarazii, sau familia.
„Soldaţii români sunt nişte oameni extraordinar de rezistenţi, au luptat foarte bine, au răbdat foarte mult, au trecut cu bine prin aceste stări sufleteşti, deşi foarte, foarte mulţi militari români şi-au dat viaţa în acest prim Război Mondial. Acesta a fost un război cu foarte mulţi morţi, cu foarte mulţi mutilaţi, un război groaznic, aş putea spune„, mai completează fostul vânzător de arme.
În toamna anului trecut, Televiziunea Română a început filmările unui film istoric, împărţit în şase episoade, intitulat „În spatele frontului”, care prezintă poveşti de viaţă mai puţin ştiute despre români, sau străini, ce au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. În luna iulie se vor filma ultimele părţi ale acestei docudrame, iar din toamnă, cel mai probabil, TVR va începe difuzarea peliculei.
CITEȘTE ȘI
VIDEO/Sandra Stoicescu a condus mașina de 200.000 de euro a lui Ion Țiriac. A dat o tură cu Chrylser-ul din 1960!
VIDEO/George Bețianu, boxer, taximetrist, afacerist. E milionar și vrea să-i ajute pe românii de-acasă. ”Încerc să fac poduri”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro