Elevii au susținut astăzi prima probă a examenului de Bacalaureat, o probă care le dădea emoții multora dintre ei. S-a dovedit, însă, că subiectele au fost mai ușoare decât se aștepta majoritatea. La Colegiul Național Gheorghe Șincai din Capitală, primii elevi au ieșit după două ore de la începerea examenului. Erau elevii de la profilul “Real”. Unul dintre ei, mai vocal decât restul, a atras privirile tuturor părinților care-și așteptau copiii să iasă de la examen. “Frate, mă duc la biserică și dau acatist. Eminescu scriu pe el, jur!. Mamă, ce noroc am avut să-mi pice fix pe ăsta pe care l-am învățat”, spunea băiatul în gura mare. Un coleg de-al lui s-a pus în genunchi și și-a făcut semnul crucii. “Doamne-ți mulțumim pentru Eminescu!”, spunea băiatul fericit. În scurt timp, gașca celor de la “Real” s-a mărit. La umbra statuii lui Gheorghe Șincai toți povesteau cât au scris și cum au abordat subiectele. Și, cu toții erau bucuroși că le-a picat opera lui Mihai Eminescu și că, evident au știut să rezolve bine subiectele.
Subiectul al treilea a făcut diferența
“Mi s-au părut accesibile subiectele, mai ales pentru noi, cei de la Real, care nu ne omorâm foarte mult cu româna. Noi suntem cu matematica și informatica. Eu îmi și doresc să mă duc mai departe pe Programare. Pentru examen am învătaț doar lucrurile esențiale, adică poetul nostru național Eminescu și Doamne- ajută fix ăsta a picat”, ne-a spus Alexandru Hanga. Proba la Limba și Literatura Română era cea care îi dădea cele mai mari emoții. Alexandru ne-a mărturisit că se așteaptă să ia nota 8.50 spre 9.00 la Română. În urma unei olimpiade la care a participat, Alexandru este deja admis la două Universități: la Româno- Americană și la Politehnică. El abia așteptă să termine examenul de Bacalaureat, ca să se relaxeze puțin.
Elevii de la “Uman” de la Colegiul Gheorghe Șincai nu au fost atât de bucuroși ca cei de la “Real”. Primele două subiecte au fost identice cu ale celor de la “Real”. La subiectul al treilea, însă, cei de la “Uman” au avut de ales între opera lui Ion Barbu și a lui Lucian Blaga. “A fost foarte lejer, nu a fost așa greu cum m-am așteptat eu să fie. Toată lumea crede că Bac-ul este greu,dar e mult mai ușor decât pare. Dacă ai idee de fiecare opera, știi că scoți ceva foarte bine. Româna mi-a dat cele ma mari emoții, dar am trecut cu bine”, ne-a spus Andra Gheorghe, elevă la profil “Uman”. Colegiul Național Gheorghe Șincai este unul dintre liceele de top din București. La deschiderea anului școlar 2017- 2018, Klaus Iohannis a fost prezent la Colegiul Gheorghe Șincai din Capitală.
Rezultatele vor fi afișate pe 4 iulie
Mâine, 26 iunie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă: maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană și italiană. Miercuri, 27 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului. În acest caz se va da proba la matematică sau proba la istorie, precum și alte materii alese în funcție de profilul liceului. Joi este data probei scrise la alegere a profilului și specializării. Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
CITEȘTE ȘI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro