Întrebat dacă riscurile de securitate sunt mari, el a răspuns că acestea există. ”Este unul dintre elementele care trebuie avute în vedere”, a adăugat ministrul de Externe.
La începutul lunii mai, Meleşcanu declara că doreşte ca analiza menţionată „să se facă împreună cu Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, cu SRI, SIE, toţi care pot să contribuie la această analiză şi inclusiv cu Instituţia prezidenţială”.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, îşi asumă iniţierea unui memorandum privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Tentativă care, însă, a fost anunţată public, şi în premieră, de către liderul PSD, Liviu Dragnea, în timp ce şeful diplomaţiei era plecat din ţară.
Audiat recent în Comisia de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, Meleşcanu a insistat că memorandumul reprezintă un document de analiză, în fază incipientă. Pe de altă parte, ministrul a admis că mutarea efectivă a ambasadei ar putea afecta relaţiile României cu statele arabe, dar şi principalul obiectiv de politică externă al ţării: obţinerea unui mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.
,,Tot ce ţine de ministerul de Externe este asumat de mine. Chiar dacă nu l-am putut semna, pentru că eram în Libia, şi este o iniţiativă a MAE de a încerca cum putem gestiona acest caz. Iniţiativa noastră a fost de a cere un mandat pentru a face o analiză, dl Dragnea s-a referit la mutarea capitalei, este om politic, cel mai important din România, şi are dreptul să-şi exprime opinia”, a declarat Meleşcanu, răspunzând unei întrebări.
Deşi diplomatul sugerează că Dragnea a făcut doar o declaraţie politică, de fapt, şeful PSD a fost cel care a anunţat adoptarea acelui memorandum, în cadrul unei emisiuni TV.