Toate informaţiile despre EVALUAREA NAŢIONALĂ 2018, AICI
După afișarea rezultatele finale în urma contestațiilor, din 23 iunie au putut fi calculate și mediile de admitere. Acestea au fost transmise școlilor, împreună cu ierarhia elevilor care au absolvit clasa a VIII-a și au susținut Evaluarea Națională. Având la dispoziție ierarhia în funcție de media de admitere, elevii și părinții pot face, de vineri 29 iunie, opțiuni realiste pentru admiterea în liceu.
Admitere 2018 – Fișa de opțiuni să fie bine gândită, elevii să nu se supraevalueze, dar nici să nu se subevalueze
Completarea fișelor de opțiuni are loc în perioada 29 iunie- 3 iulie. La completarea fișei de opțiuni trebuie să fie atât elevul, cât și părintele acestuia sau tutorele, precum și dirigintele clasei. După depunerea fișei, opțiunile sunt introduse în sistemul electronic, iar elevul și părintele sunt din nou chemați să verifice dacă opțiunile au fost introduse corect, pentru a se evita astfel orice greșeală.
”Sper ca decizia să fie bine gândită, pentru că este un moment foarte important. Să nu ne supraevaluăm, să nu ne subevaluăm”, a precizat președintele Comisiei municipale de admitere.
La repartizarea computerizată în liceu, primează media, dar contează și opțiunea
Inspectorul școlar general adjunct a atras atenția că la repartizarea computerizată în liceu în anul școlar 2018-2019, cea mai importantă este media, dar contează și ordinea în care au fost puse liceele și profilele pe fișa de opțiuni.
Liliana Maria Toderiuc a atras atenția că cei care nu au susținut proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă nu pot intra într-o clasă cu profil bilingv, deci să nu bifeze astfel de opțiuni pe fișă.
”Să nu completeze opțiuni pentru licee bilingve, pentru clase cu profil bilingv, dacă nu au dat proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă, pentru că pierd locul opțiunii. Nici măcar dacă au media generală 10 nu se pot înscrie la bilingv, dacă nu au dat testul de limbă modernă. Este o condiție necesară pentru a putea să se înscrie la repartizare”, a explicat Toderiuc.
Admitere 2018 – La repartizarea computerizată se pot înscrie și absolvenții din învățământul privat
Președintele Comisiei municipale de admitere a mai spus că la repartizarea computerizată în liceele din București se pot înscrie și absolvenții din învățământul privat, dar și cei care au terminat școala gimnazială în provincie.
”Sunt candidați din învățământul privat care se pot înscrie la repartizarea computerizată, sunt cei din învățământul de stat, cei mai mulți, și, de asemenea, vor veni absolvenți din provincie. De aceea spun că opțiunile trebuie bine cântărite”, a adăugat Liliana Maria Toderiuc.
La media de admitere 10, prima opțiune pentru ocuparea unui loc în liceul dorit este garantată
Legat de numărul de opțiuni pe care le-ar putea face elevii pentru admiterea la liceu, Liliana Maria Toderiuc a spus că la media de admitere 10, prima opțiune este garantată, iar pentru restul mediilor, trebuie ca opțiunile pentru licee să fie realiste.
”Mi-e greu să spun cam câte opțiuni ar fi necesare pentru o anumită medie, depinde de modul în care am gândit opțiunile. Peste media 9,50, nu trebuie să prezinte un număr prea mare. Contează realismul în care gândim opțiunile pentru liceu. Avem broșura pentru admitere cu ultima media de anul trecut, o informație foarte utilă.
Ne orientăm după rezultatele de anul trecut, luând în calcul un plus/minus 10 -15 sutimi. Media de admitere se poate modifica în funcție de opțiuni, poate anul trecut, un grup de absolvenți a optat pentru un liceu, iar anul acesta să fie alt liceu în topul preferințelor. De aceea este nevoie de un număr cât de mare de opțiuni. La media 9,80, 15-20 de opțiuni sunt suficiente. Pentru cei cu medie modestă, să nu se supraevalueze și să pună licee cu media de admitere mult peste media lui”, a mai spus președintele Comisiei municipale de admitere.
Opțiunile vor fi combinate, peste și sub media de admitere a unui liceu
Liliana Maria Toderiuc a mai spus că este recomandat ca opțiunile pentru licee să fie combinate, adică și peste media generală a candidatului, și sub această medie.
Președintele Comisiei municipale de admitere a atras atenția că pot fi și situații în care numărul de locuri la un liceu să fie mai mare decât numărul de candidați, dar totuși să apară situația ca un candidat să nu prindă loc în liceu, de aceea trebuie completate cât mai multe opțiuni pe fișă, dintre cele 287 disponibile.
Media de admitere între 7.00 și 8.00 este cea mai dificilă din punct de vedere al opțiunilor
Pentru elevii cu medii de admitere între 7 și 8, se recomandă ca numărul de opțiuni să fie mai mare.
”Media de admitere între 7 și 8 este cea mai dificilă din punct de vedere al opțiunilor. Și chiar dacă oferta este atât de mare, acesta este intervalul de medie de admitere care poate fluctua foarte ușor și forte mult Să fie atenți la ce opțiuni fac, să gândească și peste media de admitere. Sfatul meu este să ia în calcul și opțiuni peste media de admitere, 50-60 de sutimi, este părerea mea personală”, a adăugat inspectorul școlar general adjunct.
Elevii să fie realiști la completarea opțiunilor
Înainte de repartizare computerizată în liceu, este admiterea la liceele vocaționale, unde se vor afișa rezultatele înainte de a se finaliza sesiunea de completare a fișelor cu opțiuni.
”Vor fi și acolo elevi care, dacă nu sunt admiși la vocațional, vin la repartizarea computerizată. Mai sunt între 2.500 și 3.000 de absolvenți care vin din provincie. De aceea spun că este foarte important realismul în completarea fișelor de opțiuni”, a adăugat Toderiuc.
Elevii cu mediile cele mai mari sunt primii repartizați în licee
Repartizarea computerizată se face în ordinea descrescătoare a mediilor și în funcție de opțiuni.
”Primii repartizați sunt absolvenții cu mediile cele mai mari, cei cu 10.00 Ei sunt repartizați acolo unde au făcut prima opțiune. Contează media și ordinea în care s-au făcut opțiunile. Repartizarea se face numai în unitățile de învățământ de stat. Unitățile din învățământul particular au admitere proprie. Dar, sigur că un absolvent de la privat se poate înscrie și la stat”, a mai spus Toderiuc.
Repartizarea computerizată este în 9 iulie
Repartizarea computerizată va fi, în acest an, în 9 iulie. După repartizare, urmează sesiunea în care se rezolvă cazurile speciale, adică acele cazuri medicale, gemenii pe care îi transferăm unul după celălalt.
Apoi, în septembrie, este o etapă de admitere la nivelul Comisiei municipale, în funcție de locurile libere, care vor fi afișate pe site-ul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.
Înscrierea la liceu va fi din 10 până în 13 iulie. Cei care nu se înscriu, pierd locul
După repartizarea computerizată, elevii trebuie să depună dosarul de înscriere la liceul unde au fost repartizați. Înscrierea va avea loc în perioada 10-13 iulie. Candidații care nu se vor înscrie în perioada 10-13 iulie vor fi considerați retrași, locurile vor fi declarate neocupate și vor fi folosite pentru rezolvarea cazurilor speciale de către Comisia de admitere a municipiului București.
Situațiile speciale vor fi rezolvate în perioada 16-18 iulie.
A doua etapă de admitere va avea loc în 7 septembrie, depunerea cererilor urmând să se facă în intervalul 3-6 septembrie.