„Partidul Naţional Liberal, ca şi în cazul legilor Justiţiei, şi în cazul Codului penal şi al Codului de procedură penală s-a adresat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în vederea sesizării Comisiei de la Veneţia. Astăzi, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat solicitarea formulată de PNL şi a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia privitor la toate modificările care sunt aduse la Codul de procedură penală şi la Codul penal”, a declarat Orban, la Parlament.
Potrivit liderului PNL, actuala majoritate „riscă să scoată România de pe harta naţiunilor civilizate”, iar scrisoarea ambasadorilor celor 12 state, adresată tuturor actorilor implicaţi în procesul de legiferare privitor la Codul penal şi la Codul de procedură penală, trage în acest sens un semnal de alarmă de o gravitate fără precedent.
„În scrisoarea celor 12 ambasadori se face referire clară la ceea ce consideră ei important pentru ca legislaţia din România în domeniul Justiţiei să fie conform standardelor europene, cerându-se să se facă apel la experţi independenţi ai Grupului statelor anticorupţie – GRECO, de asemenea la experţi independenţi ai Comisiei de la Veneţia. De asemenea, adresăm o solicitare către Curtea Constituţională să amâne pronunţarea în ceea ce priveşte sesizarea PNL împotriva Codului de procedură penală până când Comisia de la Veneţia va emite un punct de vedere, în urma sesizării care a fost deschisă astăzi de Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, este o urgenţă”, a subliniat Ludovic Orban.
Orban a mai spus că „frăţia codurilor, între cei care conduc astăzi PSD, ALDE, UDMR, este surdă, nu vrea să audă nimic, trăieşte într-o formă de disperare în care nu le pasă de interesele românilor, prin aceste acte de o gravitate fără precedent”.
„Interesele cetăţenilor români sunt afectate grav, este sabotat proiectul de aderare la spaţiul Schengen, riscăm, în cazul în care se adoptă condiţionarea alocării fondurilor europene de funcţionarea statului de drept, să pierdem fonduri europene nerambursabile importante, numai din cauza comportamentului sistematic al actualei majorităţi împotriva independenţei justiţiei şi împotriva funcţionării normale a puterii judecătoreşti şi a ceea ce caracterizează domnia legii într-un stat democratic. Îi somăm să se oprească. (…) Altfel, drumul pe care duceţi România ar putea să fie un drum în care întoarcerea va fi mult mai dificilă. Deja aţi făcut de râs România! (…) Deja aţi creat grave disensiuni şi tulburări în societate, deja aţi generat disfuncţionalităţi ale puterii judecătoreşti şi ale sistemului de justiţie”, a susţinut Orban.
Deputații și senatorii au adoptat mai multe amendamente controversate, printre care și scoaterea parlamentarilor din categoria funcționarilor publici, astfel încât să nu mai fie acuzați de abuz în serviciu.
O altă modificare făcută l-ar ajuta pe Ion Iliescu, în dosarul ”Mineriada”, iar alta face ca eliberarea condiționată să fie dispusă mai ușor. Cel mai controversat articol din proiect este cel privind abuzul în serviciu, pe baza căruia liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță, și va fi discutat luni, 2 iulie, în sesiune extraordinară.
Deputații și senatorii din comisia specială care modifică legile din domeniul justiției au adoptat un amendament prin care se abrogă definiția funcționarilor publici ca cei care sunt în serviciu public. Astfel, parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici și nu mai pot fi acuzați de abuz în serviciu.
În decembrie 2013, în celebrul episod ”Marțea Neagră”, una dintre modificările operate făcea referire fix la eliminarea parlamentarilor din categoria funcționarilor publici. Artizanii modificărilor din 2013 sunt aceiași ca acum: Florin Iordache și Eugen Nicolicea.