Radu Mazăre a primit decizia de achitare în Madagascar, unde este plecat de șase luni
Fostul edil al Constanței, în prezent aflat în Madagascar, a scăpat de acuzația de luare de mită. Procurorii DNA l-au acuzat că a luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru ca firma acestuia să câştige licitaţia pentru construirea campusului de locuinţe sociale “Henri Coandă” din Constanța.
Radu Mazăre a plecat din România, în Madagascar, în prima zi de Crăciun din 2017 şi a cerut să primească statut de refugiat politic, susținând că nu are ”nicio şansă la un proces echitabil în România”. De atunci, el a lipsit de la toate termenele procesului și tot acolo a aflat că a fost achitat.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe Radu Mazăre pentru luare de mită, dar l-au găsit vinovat de fals în declarații, faptă pentru care l-au condamnat pe fostul edil la pedeapsa de 5.000 lei amendă penală.
Și fostul senator Alexandru Mazăre, frate fostului edil, a fost achitat pentru fapta de complicitate la luare de mită și condamnat la o amendă penală de 5.000 de lei.
Omul de afaceri Avraham Morgenstern, pe care procurorii DNA l-au acuza că i-a dat mită lui Radu Mazăre, a fost și el achitat.
Judecătorii au mai decis ridicarea sechestrului de pe bunurile mobile şi imobile ale lui Radu Mazăre și Alexandru Mazăre, decizie pe care o luaseră procurorii DNA în 28 martie 2016. De asemenea, instanța a ridicat și sechestrul pus pe sumele de 18.550 de euro și 114 dolari, bani ridicați de la Radu Mazăre când i-a fost percheziționată locuința, în 2014.
DNA ceruse 7 ani de închisoare pentru Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre și 5 ani de închisoare pentru Morgenstern.
Avraham Morgenstern a încălcat prevederile controlului judiciar și a reușit să fugă din România în vara anului 2017. Curtea de Apel București a dispus un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Avraham Morgenstern, iar omul de afaceri a fost reținut în Argentina la începutul lunii decembrie 2017.
Dosarul lui Radu Mazăre, judecat de peste doi ani
În aprilie 2016, fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi fals în declaraţii, în timp ce fratele său, Alexandru Mazăre, a fost acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, iar Avraham Morgenstern, de dare de mită. Acuzaţiile au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social “Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.
“Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, potrivit procurorilor.
DNA susține că, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiţi în mai multe tranşe, ar fi urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off-shore deschise la bănci din străinătate.
”În schimbul acestor sume, Radu Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu, respectiv iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Avraham Morgenstern”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.
Radu Briban, în declaraţia de martor dată în faţa instanţei la unul din termenele acestui proces, a susţinut că firma sa a avut calitatea de proiectant şi a fost subcontractant pentru firma Shapir, deţinută de Avraham Morgenstern. „Pe cel din urmă îl ştiu din 2010, iar pe Radu Mazăre, din 2009”, spunea Balaban.
Martorul a mai spus că a încasat 700.000 de lei, adică doi la sută din valoarea proiectului şi că nu a emis facturi false către firma lui Morgenstern, precizând că licitaţia pentru construirea complexului social a fost câştigată de firma Shapir în decembrie 2011, în condiţiile în care a fost singurul ofertant.