Cum a început totul. Varianta românului
Potrivit actului de acuzare semnat de procurorul de Malaezia, Daniel Ionel Țurcan, ajuns acum la vârsta de 51 de ani, a părăsit România în anul 1999. Și-a găsit un loc de muncă în industria textilă din Turcia. În 2004, s-a mutat în Italia, unde a lucrat într-un restaurant. Cinci ani mai târziu, a plecat în Spania, unde, potrivit surselor sale, a muncit ca electrician. Călătoria lui nu se oprește aici. Pe 1 decembrie 2013, el ajunge în Sao Paolo, Brazilia.
Într-o audiere în fața anchetatorilor, Daniel Ionel Țurcan a dat mai multe detalii despre periplul său în America de Sud. El a admis că s-a cazat timp de patru nopți în luxosul hotel San Raphael, dar, la un moment dat, l-a schimbat cu unul mai ieftin, aflat la o distanță de aproximativ 40 de minute de mers cu mașina.
Viața lui Daniel s-a schimbat acolo. El a povestit autorităților că a întâlnit un bărbat despre care știe că îl cheamă ”Jamal” și cu care s-a împrietenit, au petrecut prin restaurante, baruri și cluburi. ”Jamal ”a pretins că a trăit în Brazilia timp de șapte ani și că poate să-i fie ghid românului. Pe 20 decembrie 2013, misteriosul ”Jamal” i-a propus românului să călătorească în Vietnam, în Laos, acolo unde ar locui familia lui, pe care nu a mai vizitat-o de mult timp. Daniel acceptă și pleacă împreună în Laos.
Acesta este momentul în care începe coșmarul lui Daniel Ionel Țurcan. El le-a spus autorităților malaeziene că, pe 11 ianuarie 2014 (în noaptea în care acuzatul urma să părăsească Sao Paolo), „Jamal” a venit hotel să-l ia pentru a merge împreună cu taxiul spre aeroport. S-a oferit să-l ajute la împachetarea valizelor, pentru că erau în criză de timp. Românul spune că a lipsit din cameră pentru câteva clipe, iar când s-a întors, l-a observat pe ”Jamal” cum se chinuia să-i închidă valiza. El nu-și amintea să fi avut atât de multe lucruri și l-a întrebat ce e înăuntru.” Jamal” i-a spus că sunt șase genți pe care vrea să le ofere cadou femeilor din familia sa.
Românul consideră că a fost păcălit de acest ”Jamal”, care era în realitate un traficant de droguri.
Aici se oprește relatarea variantei românului. Autoritățile din Malaezia susțin că acesta ascunde adevărul și că el știa că urmează să transporte droguri.
”Procuratura crede că «Jamal» este un personaj fictiv, din imaginația acuzatului. Ridicăm instanței următoarele aspecte:
(a) acuzatul nu a informat poliția că «Jamal» l-a contactat;
(b) a fost ilogic faptul că «Jamal» , care era în Brazilia de șapte ani, încă mai trăia în hotel;
(c) inculpatul nu l-a întrebat pe «Jamal» motivul pentru nu și-a vizitat familie în Laos timp de șapte ani”, se arată în documentul de acuzare
Etapele procesului din Malaezia
Pe 13 ianuarie 2014, Daniel Ionel Țurcan a fost arestat de polițiști, pe Aeroportul Kuala Lumpur. I-au percheziționate bagajele, unde au fost găsite două pachete mari ce conțineau o pudră albă, care s-a dovedit a fi cocaină.
Legislația din Malaezia prevede pedeapsa capitală pentru trafic de droguri. În august 2015, românul obține o victorie la prima instanță, unde este achitat. Procurorii fac apel, iar în 2017 primește o primă sentință de condamnare la moarte. Această decizie judecătorească a fost menținută de Curtea Federală Penală și este definitivă.
În tot acest timp, Consulatul României din Malaezia a încercat să obțină o hotărâre judecătorească mai puțin aspră pentru cetățeanul român, contactând unul dintre cei mai buni avocați din țară.
Demersurile autorităților române vor continua acum prin deschiderea unei proceduri de clemență către sultanul și prim-ministrul din această țară. Exact aceeași cale urmată și în cazul lui Ionuț Gologan, primul român condamnat la moarte, tot pentru trafic de droguri.
Din păcate, instanțele din Malaezia mai au pe rol dosarul unui al treilea cetățean român, proces care se judecă acum la Curtea Federală și unde a fost cerută tot pedeapsa capitală.
Tudorel Toader, ministrul Justiției, i-a vizitat, la sfârșitul anului trecut, pe românii acuzați de trafic de droguri.
„În închisoarea Simpang Renggam se află încarceraţi Marian Laurenţiu Peity şi Ionel Ţurcan, arestaţi pentru trafic de droguri, condamnaţi la moarte de Curtea de Apel şi ale căror procese se află în faza de judecată pe rolul Curţii Federale a Malaysiei. Delegaţia română a purtat discuţii cu cetăţenii români, exprimând susţinerea în realizarea intereselor legitime, cu respectarea legislaţiei celor două state, în cadrul juridic iniţiat prin semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaysiei” se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.
Șansele ca românii condamnați definitiv la moarte să fie executați sunt mici. Pratica autorităților din Malaezia arată că ultima execuție a unui cetățean străin a fost în 1991.
Citește și:
Fotograful Bucureştiului. Cum arătau, „atunci şi acum”, locurile emblematice din Capitală – VIDEO