Coaliția de guvernare a stabilit și un calendar accelerat pentru Codul Penal. Astfel, marți, proiectul de lege intră la vot, în plenul Senatului, iar miercuri și joi urmează să fie adoptat și votat de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

Libertatea a prezentat cele mai importante modificări aduse Codului penal

UPDATE 17.20 Codul penal a fost adoptat, de comisia specială condusă de Florin Iordache, cu 15 voturi ”pentru” și 7 voturi ”împotrivă”.

UPDATE 17.15 Amendament adoptat: (1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 6 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani (n.r. – se aplică la abuzul în serviciu, de ex);
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.”

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

UPDATE 16.40 Se schimbă definiția grupului infracțional organizat, astfel: ”grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă şi acţionează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.  Nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului. Prin infracţiune gravă se înţelege oricare dintre infracţiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare”.

UPDATE 16.00 Amendament adoptat: cei care sunt acuzați de delapidare sau de alte infracțiuni de serviciu și plătesc prejudiciul în cursul urmăririi penale sau al judecății, pedepsele în cazul lor se reduc la jumătate.

La articolul 308, după alineatul (2), se introduc patru noi alineate, alin. (3)-(6) cu următorul cuprins:

(3) Dacă infracțiunile prevăzute la art. 295 și 297-300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

UPDATE 15.50 Articolul referitor la neglijența în serviciu a fost abrogat.

UPDATE 15.30 Abuzul în serviciu a fost dezicriminat aproape integral, cu 13 voturi ”pentru”, 7 voturi ”împotrivă” și o abținere. Membrii comisiei specială, prin votul PSD-ALDE, au adoptat noua formă a infracțiunii, celelalte amendamente fiind respinse. Mai mult, dispozițiile de mai jos nu se aplică în cazul emiterii de acte normative. Prin aceste modificări, Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh ar scăpa de acuzația de abuz în serviciu.

Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

UPDATE 15.10 Direcția Națională Anticorupție critică vehement propunerea PSD privind redefinirea abuzului în serviciu. ”Ar avea ca efect dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancționate de legea penală și care aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege. Consecința ar fi aceea că procurorii vor fi obligați să închidă numeroase dosare ca urmare a intervenirii prescripției”.

UPDATE 14.30 Deputatul PNL Cătălin Predoiu s-a certat cu social-democratul Eugen Nicolicea, pe definiția abuzului în serviciu. ”Ceea ce faceți dvs este incalificabil, e o hoție”, a spus Predoiu.

UPDATE 14.30 PSD propune o variantă și mai restrictivă pentru abuzul în serviciu. Concret, pentru ca fapta să fie infracțiune penală, prejudiciul nu doar că trebuie să fie mai mare de 1.900 de lei, ci și atribuțiile pe care funcționarul public le încalcă trebuie prevăzute expres de un act normativ.

„Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”

UPDATE 13.20 Divulgarea de informații din dosarele penale, dezvăluirea de mijloace de probă, înscrisuri oficiale se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă dezvăluirile sunt făcute de un magistrat sau de un reprezentat al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate. Mai mult, funcționarul public care se referă la o altă persoană suspectă sau acuzată ca fiind condamnată, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă afirmația se face în numele unei autorități publice, pedeapsa se majorează cu o treime.

UPDATE 12.45 Parlamentarii din comisia specială au adoptat un amendament la traficul de influență, astfel încât să fie infracțiune doar dacă foloasele sunt materiale, deci nu și funcții, de exemplu, sau alte foloase nemateriale.

Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta, promisiune urmată de intervenţia la acel funcţionar pentru a îl determina să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, prevede amendamentul adoptat.

UPDATE 12.15 Modificări privind mărturia mincinoasă și favorizarea făptuitorului, de care ar beneficia Călin Popescu Tăriceanu, Vlad Cosma și Liviu Dragnea. Astfel, nu va fi considerată mărturie mincinoasă ”refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează; refuzul de a declara în sensul solicitat de organele judiciare; modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului; simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos al acestora”.

Cât despre favorizarea infractorului, cealaltă acuzație a lui Călin Popescu Tăriceanu, nu va mai fi considerată infracțiune ”emiterea de acte normative nu constituie infracțiune de favorizare a infractorului”.

UPDATE 11.38 Opoziția reclamă faptul că la aceste dezbateri importante, ministrul Justiției nu este prezent, ci a trimis doar un secretar de stat.

UPDATE 11.30 Ședința comisiei specială a început cu o ceartă între Stelian Ion și liderii PSD. Deputatul USR a reclamat faptul că amendamentul Ministerului Justiției a venit cu puțin timp înaintea ședinței. Eugen Nicolicea, către Stelian Ion: ”Faceți pe poștașul, DJ-ul, cameramanul, reporterul, orice numai parlamentar nu”

UPDATE 11:00 Deputatul USR Stelian Ion susține că amendamentul depus de Tudorel Toader îl ajută pe Liviu Dragnea. ”Dragnea scapă de condamnare. Cu el scapă și baronii locali. Cu ajutorul lui Tudorel Toader, avocatul infractorilor, România își afirmă pregnant caracterul de Stat Mafiot. Abuzul în serviciu este făcut franjuri, avem de a face cu o dezincriminare mai gravă decât cea din OUG 13. Dragnea scapă pentru că nu a săvârșit fapta pentru sine, o rudă sau un afin, așa cum a propus acum avocatul său, Tudorel Toader, ci pentru partid”, a scris deputatul USR, pe Facebook.

UPDATE 10.45 Ministerul Justiției a transmis oficial amendamentul referitor la abuzul în serviciu, care prevede un prag valoric echivalent salariului minim pe economie, adică 1.900 de lei, plus ă scădere a pedepselor de la maximum 7 ani la maximum 5 ani sau cu amendă.

„Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei personae fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă.” 

Sunt peste 30 de amendamente depuse la Codul penal care vizează abuzul în serviciu, asta deși până acum nu a fost luat deloc în discuție de comisia specială.

“Este o chestiune care vă preocupă (pe jurnalişti – n.r.). Pentru noi nu a fost o prioritate şi nu este nici în continuare o prioritate numai articolul 297 (privind abuzul în serviciu – n.r.). Credem că întreg Codul penal trebuie pus în concordanţă cu directivele, cu deciziile Curţii, cu hotărârile CEDO”, a declarat Florin Iordache, săptămâna trecută.

Planul PSD pentru Codul penal


Joia trecută, comisia specială pe care o conduce a început dezbaterile pe Codul penal, după ce Parlamentul a adoptat deja Codul de procedură penală. Acum, senatorii și deputații vor discuta cele mai controversate propuneri.

În planul PSD, comisia specială ar trebui să dea raport tot luni, 2 iulie, urmând să intre la vot în plenul Senatului tot săptămâna aceasta. Camera Deputaților este, însă, forul decizional, dar amintim că inclusiv Liviu Dragnea a anunțat că vrea ca legea să fie adoptată cât mai rapid.

Graba a venit după ce PSD a luat în calcul ca Guvernul să dea o ordonanță de urgență pentru Codul Penal, însă societatea civilă și mediul juridic au criticat acest lucru.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI