În timp ce alți tineri de vârsta ei mergeau în baruri sau în cluburi ori își pierdeau vremea pe telefon, Diana Dehelean învăța. A învățat din greu, câte șase-șapte ore pe zi, iar tot timpul investit în studii a dat roade. Diana a luat 10 pe linie la Bacalaureat, fiind singura elevă din Timiș care a obținut această performanță.
A absolvit Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, unul dintre cele mai bune licee din Timișoara, care se mândrește cu doi laureați la Premiul Nobel: scriitoarea Herta Muller și fizicianul Stefan W.Hell.
Toți profesorii o vorbesc de bine pe Diana. Tânăra a fost luată prin surprindere când a văzut că a luat 10 curat și a izbucnit în plâns. De fericire. Iar vestea că e singura din Timiș care a obținut această performanță a emoționat-o și mai tare.
„Mă așteptam să fie mai complicat, să fie cerințe mai dificile, dar cred că m-am descurcat foarte bine. Am ieșit de la fiecare examen cu un sentiment de libertate, că a mai trecut o probă. Am crezut că voi lua note mari, dar nu m-am așteptat să fie 10 curat. Am fost mândră de mine, iar în momentul în care m-am uitat pe site și am văzut ce notă am luat, am plâns. Este foarte emoționant”, povestește Diana.
Tânăra nu vrea să studieze în țară și a fost deja acceptată pentru o bursă de studii în Germania. Vrea să facă dreptul și să lucreze pentru respectarea drepturilor omului.
„Mai departe voi studia Dreptul. Am primit un răspuns afirmativ de la Oficiul German de Schimb Academic. Înseamnă că voi primi o bursă de studii în Germania, așa că săptămâna viitoare voi aplica la universitățile de acolo. Vreau să mă specializez în Drept Internațional și Drept European, iar ulterior îmi doresc să lucrez pentru organismele europene sau pentru organizațiile internaționale care se ocupă cu respectarea drepturilor omului”, mai spune Diana Dehelean.
Cum a ajuns Diana aici? Cu multă dedicare și cu media 10 în toți anii de studiu. A învățat câte 6-7 ore pe zi, nu ieșea ca toți tinerii de vârsta ei, dar mai mergea din când în când la spectacolele Filarmonicii Banatul sau ale Operei Române. Ea nu consideră că a pierdut timpul învățând atâta, și nici că și-a pierdut copilăria.
„Am depus un volum mare de muncă și de energie, dar care acum a fost răsplătită. Într-o zi obișnuită mergeam la școală, veneam acasă, mâncam, apoi îmi făceam temele și învățam. De cele mai multe ori până noaptea târziu. Vinerea seara mergeam la Filarmonică, iar duminica la Operă. O dată pe săptămână sau la două săptămâni mă întâlneam cu prietenii și mergeam fie să mâncăm ceva, în oraș, fie la o ceainărie. În medie, învățam cam 6-7 ore pe zi”, a mai povestit Diana Dehelean.
Un singur liceu din județul Timiș a avut o rată de promovare de sută la sută la această sesiune a Bacalaureatului. Este vorba de Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara, unul dintre cele mai bine cotate licee din oraș. Într-un top al liceelor, locul doi este ocupat de Colegiul Național „C.D. Loga”, cu o rată de promovare de 99,43 la sută, urmat de Liceul „Nikolaus Lenau”, cu 98,21 la sută.
Trei licee de Timiș au o rată de promovare zero: Liceul Teoretic „Socrates” din Timișoara, Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timișoara și Liceul „Cristofor Nako”, din Sânnicolau Mare.
Citește și: Elevii de 10 de la Bacalaureat. Au luat nota maximă la toate probele examenului maturității
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro