Valoarea totală a ajutoarelor aprobate joi de Guvern este de 767.700 lei, și constau în alimente, apă, materiale de construcții și construcții modulare
UPDATE ora 17.50 Guvernul a decis scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Covasna, Dâmboviţa şi Neamţ.
Ajutoarele au fost acordate pe baza solicitărilor instituțiilor prefectului din județele respective privind acordarea imediată a unor ajutoare umanitare de urgenţă, necesare pentru persoanele afectate de inundații.
Valoarea totală a ajutoarelor este de 767.700 lei, acestea constând în alimente (1.041 kg de conserve de carne, 120 de kg pateuri de ficat, 2.200 de kilograme de făină), apă minerală (24.585 litri), materiale de construcții (117.825 tone de var, 385 tone de ciment, 29.017 mc de cherestea, 120 Kg de țevi, BCA etc.), 15 locuințe modulare și dotarea aferentă a acestora: paturi, saltele, pături, lenjerie de pat, aragazuri şi butelii etc.
Pe lângă cele 15 locuințe modulare scoase de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, 19 persoane care au rămas fără adăpost în urma inundațiilor au fost găzduite în 6 locuințe modulare care se aflau în custodia Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Transportul produselor până la destinaţie se asigură cu mijloace de transport puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale sau de alte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
În plus, Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgență în limita sumei de 6 milioane lei, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure care se află în situaţii de necesitate ca urmare a inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite produse în perioada iunie – iulie 2018, astfel:
– câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de peste 50%;
– câte 5.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de până la 50%, inclusiv;
– 25.000 lei pentru familiile persoanelor care au decedat.
Ajutoarele de urgenţă se stabilesc prin anchetele sociale ale agențiilor pentru plăți și inspecție socială din județele afectate, pe măsură ce se va asigura accesul spre zonele în cauză și gospodăriile cetățenilor. La calculul acestor sume urmează să se țină cont de gradele de avariere sau distrugere stabilite de inspectoratul/comitetul județean pentru situații de urgență,
Ajutoarele de urgență se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Justiţiei Sociale. Pentru acordarea acestora nu este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată.
UPDATE ora 15.30 ”Pagubele produs de inundații sunt foarte mari și oamenii se uită cu speranță la noi, au nevoie să știe că se pot baza pe noi și să arătăm solidaritate rapid, pentru că oamenii au nevoie urgentă de ajutorul nostru”, a spus Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.
Ea a precizat că ajutoarele pe care Guvernul le acordă constau în alimente, apă, locuințe modulare, dotarea acestora.
Premierul a menționat că forțele de intervenție au fost suplimentate pentru ca oamenii să treacă mai repede peste aceste greutăți și a anunțat că a vorbit cu comisarul european Corina Crețu, pentru un ajutor și din partea instituțiilor europene, prin accesarea Fondului de Solidaritate al UE.
”Consider că este nevoie de o schimbare de optică, să ne axăm mai mult pe prevenire decât pe înlăturarea inundațiilor”, a afirmat Dăncilă, arătând că a cerut o evaluare a zonelor d risc. Executivul va interveni, astfel pentru construirea și consolidarea digurilor.
Ajutorul financiar acordat de Guvern, prin Ministerul Muncii, este în valoare de 6 milioane de lei, și vizează familiile afectate de inundațiile din ultima vreme.
„Vom aproba astăzi, printr-o hotărâre de Guvern, promovată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, acordarea unor ajutoare de urgenţă în limita sumei de 6 milioane de lei pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure care se află în situaţie de necesitate ca urmare a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite”, a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.
Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei se mai află un proiect de lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2017, dar şi un proiect de lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2017 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe 2017.
De asemenea, Guvernul ar putea discuta joi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea unor acte normative din domeniul forţei de muncă, dar şi un proiect de hotărâre privind aprobarea bilanţului general al Trezoreriei Statului şi a contului de execuţie a bugetului Trezoreriei Statului pe 2017.
Pe agenda şedinţei se mai află un proiect de hotărâre pentru aprobarea Strategiei naţionale de management integrat al frontierei de stat a României în perioada 2018-2020, dar şi un memorandum cu tema „Încheierea unui acord privind înfiinţarea unui punct de trecere a frontierei româno-bulgare”.
Totodată, Executivul ar putea discuta un memorandum privind iniţierea de negocieri cu autorităţile americane pentru includerea României în lista statelor ai căror cetăţeni beneficiază de facilităţile Programului „Global Entry”, dar şi un memorandum referitor la înfiinţarea grupului de lucru pentru elaborarea strategiei naţionale în vederea reglementării, implementării şi optimizării tehnologiilor digitale SMARTCITY în România.
Guvernul vrea să acceseze Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru plata ajutoarelor pentru inundații.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă și mai mulți membri ai Cabinetului au stabilit, marți, în cadrul ședinței operative convocată la Guvern, măsurile necesare pentru sprijinirea oamenilor și comunităților afectate de inundații. O parte din măsurile de intervenție rapidă urmează să fie adoptate în prima ședință a Executivului.
Astfel, sunt avute în vedere măsuri imediate de intervenție, pe două paliere:
- Pentru sprijinirea oamenilor și localităților afectate de inundații:
- Asigurarea produselor de strictă necesitate – apă, alimente, locuințe mobile pentru cazarea oamenilor ale căror locuințe au fost distruse sau grav afectate
- Asigurarea de materiale de construcții pentru reconstrucția caselor