Bogdan Botezatu, specialist în securitate informatică al companiei Bitdefender, a vorbit, la interviurile Libertatea Live, despre riscurile la care ne expunem atunci când folosim dispozitivele electronice în vacanţă.
“Atunci când părăsim reţeaua companiei sau reţeaua de acasă, ar trebui să presupunem că orice altă reţea wireless pe care ne conectăm este potenţial ostilă. Este foarte uşor pentru cineva să se conecteze la aceeaşi reţea de aeroport sau într-o cafenea şi să ne intercepteze o parte din traficul pe care îl schimbăm noi cu biroul, cu reţelele sociale sau cu serviciile financiare. Nu în ultimă instanţă, este foarte uşor pentru un astfel de atacator să-şi creeze el o altă reţea, cu acelaşi nume şi să ne trimită către destinaţii diferite faţă de ceea ce accesăm noi”, explică specialistul Bitdefender.
Site-urile băncilor, clonate
Hackerii care se folosesc de reţele wireless “fantomă” pot clona inclusiv site-urile unor instituţii bancare, iar utilizatorul nici măcar nu îşi poate da seama că datele personale nu ajung pe mâna cui trebuie.
“Spre exemplu, vrem să intrăm pe site-ul băncii, iar respectivul hot-spot creat de el ne va direcţiona către o pagină care seamănă cu site-ul băncii, dar nu e site-ul băncii. Nu prea ne putem da seama. Şi tocmai din acest motiv, eu aş invita orice individ care călătoreşte şi care foloseşte reţele wireless în afara acestor zone de încredere să fie foarte atent la ce se conectează”, mai spune Bogdan Botezatu.
Cum ne protejăm dispozitivele
“Suntem în Uniunea Europeană acum şi taxele de roaming au scăzut, deci putem să ne folosim internetul mobil şi în exterior, atât timp cât efectuăm operaţii sensibile: bilete pentru excursii, tranzacţii pentru facturi, accesarea reţelelor sociale etc. Cel mai bine e să rămânem pe datele mobile atât timp cât nu cunoaştem punctul de acces la care ne conectăm”, conchide specialistul.
Recent, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a publicat un raport detaliat despre numărul de atacuri cibernetice asupra computerelor din România. Cifrele arată că, în 2017, patru din zece calculatoare, adică trei milioane de computere din România au fost atacate cibernetic.
Experții CERT-RO au avut de gestionat peste 138 de milioane de alerte, o creștere cu 25 la sută faţă de acum doi ani. Aceste atacuri au vizat multe instituții publice şi companii private, care au înregistrat pierderi din cauza sistemelor informatice compromise.
CITEŞTE ŞI:
Elevii de 10 la Bacalaureat iau drumul facultăților din străinătate. De la Colegiul „Mihai Viteazul”, la University of Amsterdam și Imperial College London
GALERIE FOTO&VIDEO/ Imagini în premieră de la Neversea 2018. Totul e șantier, se lucrează la foc continuu
VIDEO/ Codul penal – cei 9 minoritari care au făcut majoritatea. ”Dar ce, trebuie să-ți dau ție explicații?”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro