Astfel, pentru a preîntâmpina extinderea virusului pestei porcine africane, au fost instituite măsuri de control și pentru animalele sălbatice, respectiv, porcii mistreți din zonele în care există focare de pestă porcină africană.
”Vânătorii, gestionarii fondului cinegetic și persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreți găsiți morți, bolnavi sau pentru cei împușcați, în vederea stabilirii diagnosticului. Pentru fiecare porc mistreț mascul vânat în zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoare santitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, vânătorii primesc stimulent de 65 de lei, în timp ce pentru fiecare femelă vânată în condițiile pe care vi l-am expus, vânătorii primesc stimulent în valoare de 400 de lei”, se precizează în hotărâre.
De asemenea, se acordă un stimulent persoanelor fizice care notifică direcțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor existența unor cadavre de porci domestici, respectiv, existența unor porci domestici care prezintă semne clinice de pestă porcină africană în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităților, în cadrul sau în vecinătatea exploatațiilor și asigură prezența animalului până la prezența până la venirea unui medic veterinar. În acest caz, stimulentul este de 65 de lei pentru fiecare notificare și se acordă, dacă virusul este confirmat de laboratorul de referință pentru pesta porcină africană.
Toate aceste sume sunt acordate conform deciziilor grant ale Comisiei Europene și se acordă din bugetul ANSVSA, fiind sume care se rambursează în proporție de 75% de Comisia Europeană.
Pesta porcină africană a reapărut în România. Un focar a fost localizat într-o gospodărie de la periferia municipiului Satu Mare, iar animalele au fost sacrificate.
Avertismentul a fost făcut de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care a cerut specialiștilor sanitar-veterinari din județul Satu Mare să ia măsuri pentru ca boala să nu se răspândească.
În luna martie, un focar de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost localizat la graniță cu țara noastră. Autoritățile sanitar-veterinare din județul Vaslui au luat măsuri pentru a preveni răspândirea bolii.
Citește și: Declaraţia unui motociclist din coloana lui Oprea: La 220 km/oră îmi dădea flash-uri să accelerez