”Promovarea Recursului în interesul legii s-a datorat faptului că în practica judecătorească au existat orientări jurisprudențiale diferite în privința posibilității sau imposibilității ca poliția locală să poată iniția acțiuni în instanță având ca obiect autorizarea executării și desființării lucrărilor de construcție”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
Care e problema
”Avocatul Poporului consideră că legiuitorul nu recunoaște poliției locale legitimare procesuală activă în litigiile având ca obiect autorizarea executării și desființării lucrărilor de construire.
Avocatul Poporului, opinează, între altele, că a accepta teoria că poliția locală are dreptul de a formula acțiuni în instanță în vederea desființării construcțiilor neautorizate echivalează cu dobândirea de către poliția locală a prerogativei de coordonare a activității de amenajare a teritoriului şi de urbanism”, potrivit documentului.
Mai exact, Avocatul Poporului consideră că aceasta este prerogativa primarului.
”În plus, vidul legislativ nu se poate complini prin adoptarea, de către autorităţile administraţiei publice locale, a unor acte normative secundare în domeniul disciplinei în construcții, în speță regulamente de organizare și funcționare ale poliției locale, aprobate prin hotărâri de consiliu local, și nici instanţele judecătorești nu au posibilitatea ca, pe cale de interpretare a dispoziţiilor în vigoare, să atribuie unor autorităţi publice competenţe ce nu le-au fost conferite de legiuitor”, se mai arată în comunicat.
Se bat cap în cap
Avocatul Poporului arată că de-a lungul timpului instanțele s-au pronunțat în mod diferit în această privință.
”Unele instanțe au apreciat că poliția locală nu are calitatea de a sesiza instanțele de judecată pentru a dispune încadrarea lucrărilor în prevederile autorizației sau desființarea lucrărilor executate nelegal, această competență revenind Primarului. În opinia acestor instanțe, organul care a aplicat sancțiunea are competența legală de a solicita instanței de judecată desființarea construcțiilor edificate fără autorizație și intrarea în legalitate, iar nu organul care a constatat contravenția.
Într-o altă orientare jurisprudențială, instanțele au apreciat că poliția are calitate procesuală activă și poate sesiza instanța de judecată, întrucât întreg personalul din aparatul de specialitate al Primarului a fost preluat în cadrul poliției locale, punctează instituția.