Ediția de marți a Libertății are pe pagina 1 semnătura Laurei Codruța Kovesi sub lista celor mai influenți și mai neînduplecați dușmani ai săi, pe care i-a trimis în instanță sau în judecată.
Indiferent de opțiunile politice ale fiecăruia sau de părerea despre activitatea DNA, un lucru e sigur: Laura Kovesi e românul care, prin activitatea lui, a reușit să-și atragă dușmănia celor mai puternici oameni!
Politicieni din toate taberele, oameni de afaceri, manageri de spital, primari și magistrați, nici unul n-a scăpat în ultimii ani de DNA.
Iată o lista succintă.
Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare
DNA l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea în doua dosare penale, în ambele fiind acuzat de fapte conexe faptelor de coruptie. In cazul Referendumul, Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închsioare cu suspendare, în vreme ce în dosarul angajărilor fictive a primit recent 3,6 ani de închisoare. Decizia din utlimul caz nu este definitiva însă.
Elena Udrea, condamnată 6 ani
Elena Udrea, clientă de seamă a DNA, a fost trimisă în judecată în trei dosare penale. Dosarul Gala Bute, în care a fost recent condamnată definitiv la șase ani de închsioare cu executare, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din anul 2009 a lui Traian Băsescu și în dosarul denumit Hidroelectrica, alături de Cătalin Andronic.
În ultimele două dosare, Elena Udrea este judecată în prezent. În plus, mai este cercetată la DNA în legătură cu accesarea unui credit de la BRD.
Dan Voiculescu, condamnat 10 ani
Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetari Agroalimentare (ICA). În respectivul dosar, acesta a fost acuzat că, în complicitate cu directorii Institutului, a preluat nelegal activele și a reușit privatizarea frauduloasă a acestuia.
Sorin Oprescu, se judecă
Fostul edil al Capitalei, Sorin Oprescu, este judecat în prezent, în faza de fond a dosarului de corupție. Acesta a fost acuzat de fapte directe de coruptie, respectiv luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu.DNA susține că Oprescu ar fi luat 25.000 de euro mită de la fostul şef al Administraţiei Cimitirelor, Bogdan Popa pentru menținerea acestuia în funcție.
Călin Popescu Tăriceanu, se judecă
În cazul șefului senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dosarul se află în faza motivării primei decizii din caz, respectiv cea de achitare. Soluția primilor judecatori a fost atacată de procurorii DNA. În acest caz, Tăriceanu este acuzat că ar fi mințit în declarația dată ca martor la DNA Brașov în dosarul în care era cercetată retrocedarea pretins frauduloasă a Fermei Băneasa.
Radu Mazăre, condamnat 6 ani și 6 luni
Fostul edil al Constanței, Radu Mazare, este judecat în mai multe dosare ale DNA. În cel privind retrocedări de terenuri în Constanța, acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, dar decizia nu este definitivă.
În dosarul în care a fost acuzat de luare de mită și alte fapte de abuz în servciu, alături de fratele său, fostul edil a fost achitat în primă fază de judecătorii ICCJ.
Gabriel Oprea, se judecă
Alina Bica, condamnată 4 ani
Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica este judecată în dosare ale DNA. Ea a fost condamnată recent, definitiv, la patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender într-un dosar instrumentat de ea. După ce l-a trimis în judecată pe vremea când era procuror la DIICOT Alina Bica a întors armele și din postura de șefă a instituției i-a propus afaceristului ajutorul, pe care l-a și concretizat prin mutarea unor procurori de ședință și alte intervenții la oamenii din subordine.
Ea mai este judecată într-un dosar privind restituiri pretins nelegale pe vremea când era la ANRP. Totodată Bica a fost achitată definitiv în dosarul în care a fost judecată pentru fapte de corupție alături de omul de afaceri Horia Simu și fostul șef al ANAF Șerban Pop.
Florin Secureanu, se judecă
În fază de judecată se află si dosarul fostului manager de la Malaxa, Florin Secureanu, acuzat de luare de mită și cinci fapte de delapidare a unității spitalicești.
Sebastian Ghiță, se judecă
Sebastian Ghiță a fost achitat în două dosare ale DNA, respectiv cel privind pretinse fapte de corupție comise în complicitate cu foști șefi ai structurilor judiciare din PRahova și în altul privind modalitatea de finanțare a echipei de baschet Asesoft Ploiești. În aceste cazuri deciziile nu sunt definitive și au fost atacte de procurorii DNA. El este cercetat în continuare la DNA Ploiești în alte dosare de corupție.
Puiu Popovici, condamnare 7 ani
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare, într-un dosar al DNA, în care a fost acuzat de fraude cu terenuri ale Universității Agricole București. Acesta nu a executat nicio zi de închisoare si se află în Marea Britanie.
Achitări definitive răsunătoare în dosare instrumentate de DNA
Unul din dosarele în care judecătorii ICCJ au stabilit definitiv achitarea a fost cel al lui Ludovic Orban. Acesta a fost acuzat că ar fi pretins bani de la un om de afaceri pentru campanie.
Fostul președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost și el achitat definitiv, anul acesta. În primă instanţă, el a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu
Cu decizie definitiva de achitare s-a încheiat și dosarul fostului vicepreședinte al ANRE, Claudiu Dumbrăveanu. În acest caz au mai fost achitați directorul ENEL, Florin Gugu, si omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru.
Un alt caz finalizat definitiv cu achitare este cel al judecatoarei Gabriela Bârsan, soția fostului judecător român la CEDO, Corneliu Bârsan. Toți magistrații din dosar au fost achitați, la fel ca și avocatii, singura persoană condamnată la o amendă penală fiind șoferul judecatoarei.
Între achitările definitive în dosare DNA se numără și cea a omului de afaceri clujean Călin Stoia. Acesta a fost acuzat de pretinse fapte de trafic de influență.
Cea mai recentă achitare definitivă într-un caz al DNA a venit de la CA Suceava în dosarul interlopului ieșean Costel Corduneanu. Acesta era acuzat de favorizarea infractorului.
Citește și:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. De frica suspendării, Iohannis respectă, în sfârșit, Constituția
- „Mulțumim DNA”, mesajul afișat de #Rezist în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție (FOTO & VIDEO)
- Cioloș despre Kovesi: A făcut lucruri minunate pentru ca lupta împotriva corupției să fie consolidată
- VIDEO/ Prima reacție a Laurei Codruța Kovesi după revocare. „Episodul de azi nu este o înfrângere. Corupția poate fi învinsă. Nu abandonați”
- Reacția lui Liviu Dragnea, după revocarea lui Kovesi. Nu renunță la ideea suspendării
- Noul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție este Anca Jurma. Ce relație avea cu Kovesi
- Traian Băsescu, după revocarea șefei DNA: ”Cei care îi cereau lui Iohannis să respecte decizia CCR să pună în aplicare referendumul cu 300 de parlamentari”
- Kovesi despre politicieni, după revocare: “Ei vor protecţie pentru trecut, prezent şi viitor!”
- Cine preia șefia DNA, după revocarea Laurei Codruța Kovesi
- Kovesi despre politicieni, după revocare: “Ei vor protecţie pentru trecut, prezent şi viitor!”
- PORTRET: Laura Codruța Kovesi, primul procuror-șef DNA revocat din funcție
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro