Psihiatrul Mihai Bran face terapie la distanță de câțiva ani.
Împreună cu alți specialiști făcuse o platformă de informare despre depresie care a avut succes, însă oamenii care se recunoșteau în simptomatologie voiau mai mult, cereau să vorbească cu un specialist. Așa s-a născut atlashelp.net, o platformă cu 170 de specialiști, psihoterapeuți acreditați, care oferă ședințe de consiliere online. Și asta îi ajută nu doar pe cei care sunt în altă țară, ci mai ales pe românii cărora le este încă rușine să spună că au nevoie de un psiholog.
„Psihoterapia la distanță nu diferă ca tehnică de psihoterapia desfășurată în cabinet, este aceeași psihoterapie, cu aceleași tehnice, diferă doar modul în care este livrată, este psihoterapia mediată prin intermediul unui calculator, telefon, ecran. Aceste tipuri de ședințe de consiliere psihologică s-au desfășurat prima dată în SUA. Cercetătorii de acolo au făcut studii care au arătat clar că eficiența ședințelor de psihoterapie online este similară cu a celor din cabinet. Deci nu există mari diferențe”, explică psihiatrul Mihai Bran.
Pe platformă, în primii doi ani de funcționare, peste 600 de români din Marea Britanie, Germania, Spania și Italia au cerut ajutorul pentru stări depresive, tulburări de anxietate, probleme de cuplu, de relaționare.
„Dorul de casă este cauza care provoacă stările depresive, de anxietate, chiar și stările conflictuale din cuplu pentru care acești pacienți, clienți, apelează la serviciile noastre. Este un șoc, o trauma, când îți părăsești familia, mediul unde ai crescut și te-ai dezvoltat, trebuie să te adaptezi noului mediu și atunci riscul de a manifesta stări depresive, anxietate, este mai mare decât la populația generală. Nu este un lucru nou, au fost descrise de mulți ani, însă acum 30-40-50 de ani, fenomenul migrației nu era atât de răspândit”, mai spune Mihai Bran.
Depresia este principal afecțiune legată de depărtarea de casă și de cei dragi.
Iar depresia nu înseamnă doar o stare pasageră de tristețe care poate fi normală. Un episod depresiv înseamnă cel puțin două săptămâni legate în care persoana respectivă se simte trist, lipsit de chef, nu mai poate funcționa normal, nu poate dormi sau mânca și în unele cazuri, se gândește chiar și la sinucidere. De aceea, specialiștii consideră depresia ca fiind o dizabilitate.
„Un pacient depresiv nu mai poate funcționa social, în familie, la locul de muncă. În plus, un pacient cu depresie atrage un cost foarte mare pe care societatea trebuie să-l plătească, nu mai poate merge la muncă, relațiile din familie se deteriorează, pot apărea separări în cuplu, probleme în relația cu copiii, copiii pot simți această stare a părinților”, a mai completat psihiatrul.
Acum aproape 4 milioane de români sunt plecați din România pentru a munci sau trăi în străinătate. Și cu toate că nu este o boală în sine, specialiștii au adunat problemele cu care se confruntă sub denumirea Sindromul Italia.
Situațiile prin care trec românii când pleacă sunt diferite, dar e mult mai comod și ieftin pentru ei să apeleze la consilierea online. „Am avut cazuri de români care locuiam mai mulți în aceeași casă, chiar dacă nu erau rude, dar pentru a-și optimiza costurile de întreținere și care au apelat la serviciile noastre și de multe ori nu puteau să-și țină ședințele de consiliere psihologică din casă și erau nevoiți să stea în mașină, să fie undeva afară, pentru a nu fi auziți de cei cu care locuiau”, spune specialistul.
În plus, Mihai Bran crede că un element important în succesul terapiei este limba în care ea se întâmplă.
„Sunt specialiști care pot face consiliere psihologică în mai multe limbi, dar principala limbă este româna. Terapia ar trebui făcută în limba în care te-ai născut, limba română. Ok, ești în Marea Britanie, vorbești fluent limba engleză, dar terapia făcută în limba engleză nu va fi la fel de eficientă ca cea în limba maternă”, mai spune Mihai Bran.
Inițial, psihoterapia la distanță a fost implementată în țările în care nu existau specialiști în anumite zone. Acum, în contextual ratei migrației globale, este o necessitate. Mihai Bran a făcut și o ofertă specială pentru cititorii libertatea, astfel că dacă vă faceți un cont pe atlashelp.net și introduceți codul libertatea100, primiți o ședință de terapie gratuită.
Credem că autoritățile ar trebui să lanseze o campanie de informare cu privire la riscurile și beneficiile muncii în străinătate, mai ales când aceasta implică minori rămași singuri acasă și să gândească politici publice sociale pentru sprijinirea acestor familii despărțite din cauza sărăciei. Vă invităm să urmăriți Campania „Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mama”, începută în 4 iunie, numai pe Libertatea.ro.
CITEȘTE ȘI:
- CAMPANIE LIBERTATEA/Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mamă. Poveștile care ar putea să ne ajute să înțelegem și, poate, să reparăm (VIDEO)
- Ce este ”Sindromul Italia”. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei
- EXCLUSIV VIDEO/Sindromul Italia, suferința celor dezrădăcinate, desconsiderate, dezamăgite, umilite. Prizonierele durerii caută, la Socola, drumul spre eliberare
- VIDEO/Silvia Dumitrache, activistă româncă în Italia, cunoaște bine poveștile femeilor venite la muncă și durerile ”orfanilor albi”. ”Nu știu mesaj mai dramatic decât al unui copil care se sinucide”
- VIDEO/Un capitol fericit al poveștii fără sfârșit. Mărturia emoționantă a unui tată singur: „Cel mai dureros lucru a fost când copilul alerga și căuta mama. Și mama nu era…”
- O hotărâre mare, mare a unui băiat mic. „Nu mai vreau să plec din țară, vreau să stau cu mamaie” (VIDEO)
- VIDEO/ Ghid pentru părinții plecați în străinătate, pentru cei rămași și pentru copii. Sfaturi de la psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!