UPDATE ora 17.40 Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, Ordonanța adoptată de Executiv introduce o garanție pentru ambalajele reutilizabile.
”Începând cu 31 martie 2019, se va aplica o garanție pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/ambalaj, iar după 31 martie 2022, această garanție se va aplica și ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.Obiectivul central al actului normativ este de a crește rata de reciclare a deșeurilor și de a pune, astfel, România pe harta europeană a reciclării și a economiei circulare”, a spus acesta.
Prin ordonanță sunt definite mai clar pregătirea pentru reutilizare și termenii de producător de deșeuri, reciclare, producător inițial de deșeuri și colector. Pentru fiecare dintre entitățile implicate sunt introduse prevederi în vederea stabilirii cadrului complet pentru aplicarea răspunderii extinse a producătorului și a instrumentului economic ”plătește pentru cât arunci”.
Pentru autorizarea și supravegherea implementării în mod colectiv a obligațiilor privind răspunderea extinsă a producătorului, în cadrul Ministerului Mediului se înființează Comisia de supraveghere a răspunderii extinse a producătorilor.
Autoritățile publice locale vor fi obligate ca, începând cu 1 ianuarie 2019, să aplice sistemul ”plătește pentru cât arunci”, iar în acest sens trebuie să asigure recipiente separate pentru fracția uscată, respectiv cea umedă.
De asemenea, vor trebui să colaboreze mai bine cu producătorii de produse ambalate și cu Organizatiile de Transfer de Responsabilitate (OTR), care vor acoperi costurile pentru colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje de la populație.
În felul acesta, cetățenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru deșeurile menajere – acea fracție umedă, care ajunge să fie eliminată la depozitul de deșeuri.
Actul normativ prevede, de asemenea, aplicarea unei garanții pentru ambalajele reutilizabile și introducerea unor indicatori de performanță, atât pentru societățile de salubrizare, cât și pentru stațiile de sortare, începând din 2019, și detaliază modul de aplicare a tarifului diferențiat la populație.
Începând cu 31 martie 2019, se va aplica o garanție pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/ambalaj, iar după 31 martie 2022, această garanție se va aplica și ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.
Rolul fiecărui actor din lanțul de gestiune a deșeurilor este mai clar stabilit, începând de la obligațiile cetățenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate și terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor și autorităților publice locale, fiind introduse o serie de prevederi pentru producătorii sau organizațiile acestora care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului.
Pentru reducerea cantităților de deșeuri municipale care ajung să fie eliminate prin depozitare, tarifele vor include o contribuție pe economia circulară – în valoare de 30 lei/tona de deșeuri eliminată prin depozitare -, care va fi suportată de operatorii de salubrizare în funcție de cantitățile care depășesc cotele aferente indicatorilor de performanță stipulați în contracte.
De asemenea, sunt introduse o serie de condiții la autorizare pentru organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului. Astfel, având în vedere cantitatea anuală totală de deșeuri de ambalaje generate, ordonanța de urgență aprobată astăzi de Guvern stabilește drept criteriu de autorizare un nivel mediu de 10.000 tone pentru cantitățile gestionate de organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului.
În pregătirea Strategiei Europene pentru produselor de plastic de unică folosință, actul normativ propune un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosință, în special a celor din plastic, pentru băuturi de orice fel, cu ambalaje reutilizabile, care să permită utilizări multiple, și creșterea ponderii acestor tipuri de ambalaje din totalul ambalajelor puse pe piață, până în anul 2025.
„Obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare. Mai simplu spus, măsurile introduse prin această ordonanţă de urgenţă aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată”, a explicat Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.
Premierul a explicat că principale măsuri avute în vedere în actul normativ, care vor fi aplicabile începând din 2019, se referă la „garanţia pentru ambalajele reutilizabile şi introducerea unor indicatori de performanţă atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare, precum şi pentru încurajarea colectării separate a deşeurilor la sursă şi detalierea modului de aplicare a tarifului diferenţiat la populaţie”.
De asemenea, este stabilit rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor, începând de la obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate şi terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale.
Dăncilă a mai spus că a fost schiţat un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă, ”în pregătirea strategiei europene pentru produsele de plastic de unică folosinţă”.
Ministerul Mediului vrea o taxă pentru ambalajele reutilizabile.
Propunerile privind valoarea garanţiei pe care cetăţenii ar urma să o plătească la fiecare achiziţionare de produs în ambalaj reutilizabil sunt de 0,5 – 0,6 lei/bucată, spunea, recent, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, într-o conferinţă de specialitate.
”Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. Sper ca la finalul acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei (ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje – n. r.), după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitatea a deşeului. Sunt de părere că suma de 2 lei (garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil – n. r.) cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5 – 0,6 lei/bucată (drept garanţie – n. r.)”, preciza Gavrilescu, la sfârșitul lunii martie.
În luna mai, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un Ordin de ministru care modifică normativele depozitării gunoiului.
Noile măsuri cer ca toate rampele pentru depozitarea deșeurilor să dețină echipamente de monitorizare a radioactivității deșeurilor. După anul 2000, presa internă și internațională a avertizat de mai multe ori că deșeuri toxice de import, inclusive deșeuri nucleare aduse ilegal, ar fi fost ascunse în gropile de gunoi din România.
Citește și:
INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Libertatea a chestionat oficial Poliția și Parchetul. Ce răspund procurorii victimei din lift şi tuturor femeilor traumatizate: «Fapta masturbatorului nu e infracțiune!»