Potrivit indexului cu privire la companiile cu datorii la buget, postat pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Tel Drum are datorii de 3,35 milioane de lei la bugetul de stat, la care se adaugă 1,33 milioane de lei către bugetul asigurărilor sociale, alte 600.000 de lei la sănătate, plus 44.000 de lei la bugetul de șomaj.
Fiscul notează că Tel Drum este insolventă.
Obținere de fonduri europene cu acte false
Compania Tel Drum este implicată într-un dosar de deturnare de fonduri europene, deschis de către procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) transmise în 30 septembrie 2016, care a vizat mai multe infracțiuni, între care obținerea de fonduri europene pe bază de documente false și pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.
Liviu Dragnea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, obținere de către Tel Drum de fonduri europene cu acte false și constituire de grup infracțional organizat, fapte pe care le-ar fi comis când era președinte al Consiliului Județean Teleorman.
Marian Fișcuci este acuzat că a devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum și a acționat ca interpus al lui Liviu Dragnea în administrarea Tel Drum.
Procurorii i-au pus sub acuzare și pe Pitiș Petre, fost consilier în Consiliul Județean Teleorman, reprezentant al Tel Drum SA, Mugur Bățăuș, Victor Piperea și Marian Predescu, funcționari în CJ Teleorman la data faptelor. Alături de aceștia sunt urmăriți penal și Florian Ion și Daniel Neagoe, asociați și administratori ai unor firme.
Prejudiciu de 127 milioane de lei
În luna noiembrie 2017, DNA a instituit un sechestru asigurător și poprire până la suma de 127 de milioane de lei pentru Liviu Dragnea în acest dosar.
Sebastian Ghiță, ajutat indirect
Omul de afaceri Sebastian Ghiță ar fi, la rândul său, ajutat de această amnistie. Firma Asesoft International are datorii de 3,9 milioane de lei la buget, alte 1,2 milioane de lei la pensii, 49.000 de lei la șomaj și aproape 500.000 de lei la sănătate.
ANAF notează că firma este în faliment.
Ghiță este implicat în mai multe dosare deschise de către DNA și este fugar. Fostul deputat Sebastian Ghiță se află în Serbia, de unde autoritățile trebuie să-l extrădeze.
Sebastian Ghiță a fost achitat recent în dosarul luării de mită, dar omul de afaceri mai are un mandat internațional pe numele său.
Pe lângă Asesoft International, pe listă se mai găsește și Asesoft Technologies SRL. Aceasta are obligații de 3,6 milioane de lei la buget, 105.000 de lei la bugetul asigurărilor sociale, 34.000 de lei la pensii și 4.580 de lei la cel de șomaj. Firma este în faliment.
Robert Negoiță, cel mai mare dator ”pe persoană fizică”
Mai departe, în domeniul persoanelor fizice, primarul Sectorului 3, pesedistul Robert Negoiță, nu are ”decât” 238 de milioane de lei obligații restante.
Acestea provin de mai mulți ani, de când acesta a făcut numeroase investiții imobiliare ”pe persoană fizică”.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului cu datorii
Tot în această categorie se mai află și Victor Ciorbea, actualul Avocat al Poporului. Acesta are datorii de 82.000 de lei le bugetul de stat, la care se adaugă 121.000 de lei la sănătate.
În ultima sa declarație sa de avere, depusă în data de 30 mai 2017, Ciorbea arată că încasează 150.000 de lei pe an ca Avocat al Poporului. Ciorbea are însă și credite de 1,5 milioane de euro și aproximativ 670.000 de lei. Ciorbea mai deține bijuterii și tablouri în valoare de 20.000 de euro, două case în București și două în Alba.
Ciorbea a fost foarte contestat la începutul anului trecut, când nu a dorit să atace celebra Ordonanță 13 la Curtea Constituțională. După mai multe proteste, acesta anunța că o contestă. Ulterior, aceasta a fost abrogată de Guvernul Grindeanu.
Nicușor Constantinescu, dator la stat
Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, are la rândul său o datorie de 329.000 de lei la stat. Acesta a fost condamnat, în luna mai, la 8 ani de închisoare, într-un dosar cu prejudiciu de 8 milioane de euro, însă decizia nu este definitivă.
Într-un alt dosar, a fost achitat definitiv, după ce inițial fusese condamnat la 6 ani de închisoare.
Amnistia fiscală trebuie să treacă pe la Comisia Europeană
Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a declarat luni că se analizează posibilitatea acordării unei amnistii fiscale. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat și el, ulterior, că proiectul trebuie avizat de către Comisia Europeană.
În total, datoriile persoanelor fizice și juridice către stat ajung la 100 de miliarde de lei. Din această sumă, doar 17 miliarde de lei ar fi recuperabile, potrivit lui Teodorovici.
Citește și:
ANALIZĂ | Parcarea în centrul Bucureștiului costă cât un salariu pe lună sau cât un Logan pe an