” Fac apel ca oamenii să-i ajute pe semenii lor aflați în suferință. Ieri au fost 120 de donatori, azi 140. Ne confruntăm cu o criză de sânge. Îi îndemn pe oameni să vină să doneze. Acum avem nevoie de donatori. Ministerul Sănătății nu poate face nimic dacă oamenii nu vin să doneze. Nicio modificare legislativă nu-i poate obliga pe oameni să doneze. Donarea este un act voluntar”, a spus ministrul Sănătății, pentru Libertatea.
Ceea ce poate face Ministerul Sănătății vizează modificări legislative, reorganizarea rețelei de transfuzie și creșterea numărului de angajați din rețeaua de transfuzie.
”Modificările legislative vizează modificarea rețelei de transfuzie. Lipsa de personal, sunt doar doi șoferi care pot merge cu caravana prin țară. Ne gândim la detașări de la Ambulanță, dar și acolo este deficit de personal. În plus, este perioada concediilor”, a mai spus ministrul Sorin Pintea, după ce a vizitat Centrul de Transfuzie Sanguină București.
Potrivit ministrului Sănătății, pentru reorganizarea rețelei de transfuzie și problema deficitului de personal s-ar putea găsi soluții în 2019.
”Este o mare problemă lipsa de personal. Vom putea organiza concursuri. Acum, la două posturi vacante, se scoate la concurs un post. Sper că reorganizarea va putea rezolva ceva. Acum, avem două zone de interes, Dobrogea și Untold. Este un pic mai greu să redistribuim personal. Anul viitor vor fi deblocate posturile, anul acesta ne reorganizăm. Cred că nu vom avea mai devreme de toamnă ambulanțe noi”, a mai spus ministrul.
Sorina Pintea a subliniat că ține de fiecare dintre noi să conștientizăm că trebuie să donăm pentru a ajuta oamenii în suferință.
”Să conștientizăm că este nevoie de donare, ține de fiecare dintre noi. De ziua donării de sânge, am promovat această acțiune. Mai mult decât a promova și a conștientiza importanța donării, nu putem face”, a mai spus ministrul Pintea.
La rândul ei, medicul Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, a spus că, luni, au intrat în unitate 120 de persoane și au rămas 60.
”Când avem 300 de donatori recoltați, adică să intre 400 și să fie acceptați 300, este ideal. Din 300 de pungi, facem 700-800 de produse. Avem nevoie de 300 de pungi zilnic pentru cele 60 de spitale. Ieri au cerut cu disperare de la Vâlcea, A2 negativ, pentru un accident de circulație și nu am avut să dăm. Am dat la «Marie Curie», unde vin americanii să opereze. Centrul din Vâlcea s-a descurcat cumva. Noi cerem la alte centre. Dar acum, mai mult de jumătate din cererile de la spitale le refuzăm. Adică, ne focusăm către urgențe, iar lipsurile pe care le avem, începem cu cerșitul de la alții”, a mai spus directorul Doina Goșa.
Potrivit medicului, Centrul mobil funcționează de zece ani, dar luni a fost oprit timp de trei săptămâni, pentru că șoferii sunt în concediu. ”Luni a fost prima zi în care am oprit centrul mobil, pentru trei săptămâni, și s-a simțit. Ne vom sprijini doar pe donatorii din centru”, a mai spus Goșa.
În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită.
Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare, din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile.
Cererea zilnică a unităților sanitare din București este de 1.000-1.500 de componente pe zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maximum 300 – 500 de componente zilnic. De exemplu, luni au fost numai 120 de persoane care au intrat în Centrul de Transfuzie Sanguină București, în condițiile în care ar trebui să existe cel puțin 300 de donatori zilnic pentru a face față cererii unităților sanitare.
La fiecare trei secunde e nevoie de sânge
La trei secunde, un român are nevoie de sânge, însă doar 2% dintre români donează. O singură donare salvează trei vieţi.
Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite în urgență, pentru salvarea vieții victimelor accidentelor rutiere, pentru gravide și copii, dar și pentru bolnavii cu cancer. Aceștia nu pot fi reprogramați până când centrele de transfuzie nu adună stocul necesar.
Donați sânge!
Medicii îndeamnă cât mai mulți români să doneze sânge. Pentru a putea dona, nu trebuie să fi suferit recent intervenții chirurgicale sau dentare și nici să fii sub tratament pentru afecțiuni cardiovasculare, leucemie, diabet, pancreatită, sifilis sau epilepsie, potrivit recomandărilor de pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină București.
De asemenea, donatorii nu trebuie să fi avut TBC, hepatită, malarie, ulcer, boli de piele precum psoriazis și vitiligo ori boli psihice.
Nu trebuie să consumați alcool cu o zi înainte de donare.
De asemenea, nu trebuie să fumați cu o oră înainte și după donare.
Dacă doriți să salvați vieți, veniți odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului.
Citește și: