Mai precis aceasta este etapa premergătoare soluționării cauzei și totodată cea în care procurorii, conform legii, pot lua măsuri preventive față de suspecți, care devin inculpați, sau pot redacta fie rechizitoriul ce se transmite instanțelor, fie soluția de clasare a cauzei.
„Procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Onea Lucian, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participație improprie, sub forma complicității, la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă”, se arată în comunicatul de miercuri al instituției.
Magistrații PICCJ notează că „în anul 2015, inculpatul Onea Lucian (procuror şef în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti) a participat la constrângerea unui martor (ameninţându-l în mod direct că o va inculpa pe sora acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova.
Dn acele documente, arată procurorii, trebuia să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept “mită electorală”.
Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, mai susțin procurorii de caz.
„Deşi ştia că probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, procurorul Onea Lucian a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe, documentele ticluite”, se mai arată în comunicatul de miercuri.
Precizarea pe care magistrații PICCJ o fac este aceea că „în cauză nu au fost propuse sau dispuse măsuri preventive”.
Precizarea anchetatorilor vine în contextul în care un post de televiziune care a mediatizat scandalul a promovat ideea că în cazul procurorului șef al DNA Ploiești s-ar fi luat, miercuri, măsura controlului judiciar.