”În prima etapă a programului, au beneficiat de tratamentul fără interferon 5.800 de bolnavi cu hepatică C în stare foarte gravă. Apoi, în etapa a doua au fost tratați alți 12.000, iar după ce vor fi încheiate negocierile vom avea alți 13.000 de pacienți care vor fi incluși în noua terapie, interferon free”, a explicat pentru Libertatea, președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.
Totodată, președintele CNAS a spus că rata de succes a terapiei fără interferon a fost de peste 99%, ceea ce înseamnă, bolnavi vindecați.
În plus, conducerea CNAS a ținut să precizeze că toţi bolnavii de pe aria terapeutică hepatita cronică virală C, care sunt în acest moment prinși într-o schemă de tratament interferon free, au asigurate fondurile şi medicamentele până la finalizarea tratamentului (12 sau 24 săptămâni, după caz) şi nu depind de negocierea unor noi contracte.
”Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se află, în prezent în negocierea contractelor cost-volum-rezultat pentru următoarea etapă de tratament, care va avea ca ţintă un număr de pacienti eligibili extins la 13.000. Totodată, o noutate a viitoarelor contracte este faptul că vor intra în tratament şi pacienţi aflaţi în stadiul F1 de fibroză hepatică, alături de cei aflaţi în stadiile mai avansate, care nu au intrat până acum în terapie. Totodată, se urmăreşte să existe mai multe scheme de tratament disponibile pentru majoritatea categoriilor de pacienţi, urmând ca medicul curant să aleagă schema şi durata optimă a terapiei, în funcţie de starea clinică a pacientului”, a precizat CNAS, într-un comunicat.
Prin recentele modificări ale actelor normative referitoare la contractele de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, termenele de negociere au fost mult reduse.
”Astfel, în 31 august, conform etapei din procedura de negociere demarată la începutul lunii, CNAS urmează să primească ofertele finale pentru viitoarele contracte din partea companiilor farmaceutice, iar după analizarea acestor oferte contractele vor fi semnate în scurt timp și vor intra în derulare la data de 1 a lunii următoare semnării”, a explicat CNAS.