În centrul Bucureștiului, la intersecția bulevardului Magheru cu strada Arthur Verona, pe o măsuță mică, un bărbat meșterește la o umbrelă. Mă opresc să-mi dau seama ce face mai exact. Apropiindu-mă, văd, în dreptul lui, un afiș pe care scrie „Reparații chei, ceasuri, brichete, umbrele”.
Bărbatul cu umbrela e „asistat” de alți doi bărbați. Unul e nea Ștefan, după cum aveam să aflu ulterior, veteranul grupului, și celălalt e „băiatu bun la toate”. Intru în vorbă cu ei. Aflu că Marian Cătănoiu repară ceasuri, brichete, ochelari, dar repară și umbrele.
„Sunt singurul din țară care mai face asta”, spune el. Veteranul grupului, nea Ștefan de 80 de ani, îl îndeamnă: „Ai, mă Mariane, arată-i doamnei cum se repară o umbrelă ca la carte”. Zis și făcut.
«O legăm așa, ca la Patria»
Marian îmi arată ce presupune să „readuci la viață” o umbrelă ale cărei spițe au fost distruse de vânt. „Schimbăm spița, o montăm la locul ei.. o legăm, așa, ca la Patria, pe Magheru”, glumește Marian.
Între timp, nea Ștefan, glumeț din fire, îi zice râzând prietenului său: „Să nu te intimidezi, Mariane, că te filmează. Nu fii emotiv”. Dar Marian își vede de treabă. După fix trei minute și jumătate, umbrela este reparată. Și cu proba făcută.
Marian Cătănoiu repară umbrele de 25 de ani. Mi-a povestit că la 18 ani a venit în București, din Roșiorii de Vede, orașul său natal.
În anul 1993, s-a angajat lăcătuș la Cooperativa Prestarea. A lucrat acolo trei-patru ani. După aceea, a cumpărat el acel spațiu și a început o afacere pe cont propriu. Dar pe același profil: reparații umbrele, brichete, ceasuri, ochelari și confecționat chei.
Când vine vorba de reparat umbrele, doamnele sunt principalele lui cliente. Ele nu vor să renunțe așa ușor la umbrele, mai ales că știu că Marian le repară repede și bine. Reparația la o umbrelă costă 5, 10 lei, chiar și 40 de de lei, în cazul umbrelelor mari, de terasă.
„La un nit, durează reparația două-trei minute, dar poate să dureze și o oră, depinde de umbrelă”, spune Marian. A reparat multe umbrele „Bingo”, cum le spune el, adică ale celor care vindeau bilete la emisiunea Super Bingo Metropolis.
Are comenzi din provincie
Marian Cătănoiu a primit comenzi și din alte orașe din țară. „M-au căutat clienți din Caransebeș, din Brașov, din multe părți. Dacă nu mai repară nimeni umbrele, vă dați seama că eu sunt singura lor speranță”, spune el.
I-au trecut prin mână și umbrele care valorau 10 lei, dar și modele de 200 de lei. Pe toate le repară cu aceeași atenție. „Mie îmi place. Păi dacă nu îți place, nu faci! Asta e pasiunea mea”, spune meșterul în vârstă de 51 de ani.
La fel de pasionat este și în ceea de privește brichetele. Îi place să vadă flacăra aprinsă din nou într-o brichetă frumoasă. Cel mai des, brichetele au probleme cu garniturile. „Brichetele stau fără gaz și atunci se usucă garniturile”, spune Marian.
A reparat brichete Dupont, Dunhill, Cartier, unele care valorau și 2.500 de lei. „Dacă am piesele pe loc pentru brichete, reparația durează o oră. Dacă e ceva mai complicat, le repar după o zi pe alta, că trebuie să comand piesele și le comand de la Dupont”, adaugă Marian.
Discuția noastră e întreruptă de un client. Venise să ia ceasul fiicei sale. „S-a rezolvat”, îi zice Marian. „Da? Nu pot să cred”, răspunde omul. „La doi ceasornicari am fost, doamnă, cu el și amândoi mi-au zis că nu se bagă, că pot să-l arunc, că nu mai e bun. L-am adus aici, că mi-au spus niște prieteni că sigur mi-l face aici. Și uite că așa a fost. Doamne, ce o sa se mai bucure fiică-mea!”, spune bărbatul.
Marian zâmbește mulțumit: „Îmi crește inima când văd ce bucuroși sunt oamenii când le repar lucrurile”. Marian are un of. Are copii, dar niciunul nu i-a urmat pasiunea. Se gândește că atunci când va fi bătrân și nu va mai putea lucra, nimeni nu o să-i mai practice meseria la care el ține atât de mult.
Citește și:
Experienţă înfricoşătoare pentru Amalia Enache în Brazilia. Şi-a croit drum prin cartierul traficanţilor de droguri