Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a afirmat că Fiscul va crește colectarea de TVA deoarece aceasta nu a fost la nivelul planului în primele șapte luni.
De unde crede Guvernul că vor veni bani
La bugetul de stat se așteaptă creșterea veniturilor cu 948,4 milioane de lei, după ce anterior era estimată o scădere de 1,77 miliarde de lei.
Impozitul pe venit și pe salarii va aduce 314,9 milioane de lei, iar capitolul alte impozite și taxe ar urma să aducă un plus de 541,4 milioane de lei. La capitolul TVA însă se constată o scădere de 1,72 miliarde de lei. Însă în proiectul anterior gaura de la TVA era de peste 3 miliarde de lei.
Contribuțiile de asigurări sociale vor aduce încă 1,2 miliarde de lei, iar veniturile nefiscale sunt estimate să crească cu 2,7 miliarde de lei. Acești bani ar urma să vină ca dividende sau vărsăminte de la companiile de stat.
Licențele 5G și vânzarea de apă grea, niște vise
Nota de fundamentare arată că va exista un minus de 1,24 de miliarde de lei la buget, ca urmare a faptului că ANCOM nu va reuși să vândă licențele 5G până la final de an și cu încă un miliard de lei deoarece statul nu este capabil să vândă cantitatea de apă grea estimată anterior. Aceasta este folosită la reactoare nucleare.
Bugetul general consolidat conține atât bugetul de stat, cât și pe cel al pensiilor, bugetul de șomaj.
Bani mutați dintr-un buzunar în altul
De asemenea, se scad transferurile între unități ale administrației publice cu 1,6 miliarde de lei. Se mai diminuează cheltuielile cu subvențiile cu suma de 291,2 milioane de lei.
Vor crește, însă, cheltuielile de personal cu 206,6 milioane de lei, ca și cele cu asistența socială cu 856,4 milioane de lei.
De asemenea, se majorează cheltuielile de capital cu 225,2 milioane de lei, dar și cheltuielile cu fondurile europene cu finanțare rambursabilă cu 222,7 milioane de lei.
Capitolul cheltuielilor cu fonduri externe nerambursabile postaderare crește și el cu 178 de milioane de lei, ca și capitolul numit ”alte cheltuieli”, unde se vor duce alte 604,4 milioane de lei.
Cine primește bani
În noua variantă, Ministerul Finanțelor primește 2,296 miliarde de lei, dintre care 777,3 pentru contribuția României la bugetul Uniunii Europene.
Alte 240 de milioane de lei sunt pentru o serie de scheme de ajutor de stat și rambursarea accizei suplimentare către transportatori, în vreme ce 1,2 miliarde de lei vor ajunge la Fondul de Rezervă.
Acest detaliu este important deoarece Teodorovici a afirmat recent că fondul de rezervă este gol. Recent, președintele Klaus Iohannis a acuzat Guvernul că nu a cheltuit nimic din Fondul de Rezervă pentru pesta porcină.
Alte 580 de milioane de lei se vor duce către despăgubiri de proprietate, cheltuieli pentru infrastructura IT și participarea României la capitalul Băncii Asiatice Pentru Investiții în Infrastructură.
Ministerul Dezvoltării va primi 955 de milioane de lei pe sold. Pe total, 1,3 miliarde de lei se vor duce către Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Salarii și pensii le Ministerul de Interne
Ministerul de Interne va primi 366,3 milioane de lei dintre care câte 100 de milioane de lei pentru salarii și pensii militare, iar 150 de milioane pentru înzestrarea cu echipamente.
Ministerul Sănătății va primi pe sold 333,6 milioane de lei. O sumă de 418,3 milioane de lei se va duce pentru dotarea cu incubatoare. O sumă de 140 de milioane va ajunge la un proiect derulat cu Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), iar 65,2 milioane de lei pentru alte proiecte nerambursabile.
Alte sume au fost reduse din alte părți pentru a compensa diferențele.
Ministerul Comunicațiilor va primi 178,1 milioane de lei per total, dintre care 200 de milioane de lei pentru burse și despăgubiri civile. O sumă de 51,3 milioane este aferentă proiectelor privind învățământul, iar 25,3 milioane pentru alte cheltuieli de investiții. Pentru diferența de bani se scad sume din alte părți.
La Transporturi se adaugă 170,5 milioane de lei pe sold, distribuiți astfel: 230 de milioane pentru transportul gratuit acordat studenților, pensionarilor sau veteranilor și 250 de milioane de lei pentru investiții în infrastructua de transport.
Bani pentru Catedrala Neamului
La Secretariatul General al Guvernului ajung 147,8 milioane de lei, dintre care 115,5 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
Autoritatea Electorală Permanentă va primi 119,8 milioane de lei pe sold. O sumă de 126,4 milioane ajunge la finanțarea partidelor.
Ministerul Fondurilor Europene va avea la dispoziție 119,2 milioane de lei pe sold.
149 de milioane de lei pentru pesta porcină
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) va primi 149,5 milioane de lei pentru combaterea pestei porcine africane și despăgubiri.
Ministerul Agriculturii va primi 73,4 milioane de lei per total. O sumă de 100 de milioane de lei se duce pentru cheltuielile cu motorina.
Se taie 113 milioane de lei de la SRI
La Ministerul Muncii se scad 2,54 miliarde de lei, iar la Serviciul Român de Informații se scad 113 milioane de lei din anularea unor sume nerepartizate.
Ministerul Afacerilor Externe pierde 43,4 milioane de lei, la Ministerul Energiei dispar 45,7 milioane de lei, iar la cel al Economiei 15 milioane.
La fondul de sănătate se cresc veniturile cu 1,2 miliarde de lei și cheltuielile cu 557,5 milioane. O sumă de 3,6 miliarde de lei este necesară pentru plata salariilor din spitale. Excedentul acestui fond este așteptat să crească cu 642,9 milioane de lei.
Autoritățile locale vor primi 1,516 miliarde de lei, dintre care 916,5 milioane pentru echilibrarea bugetelor pentru primăriile aflate pe minus, iar 600 de milioane se alocă pentru plata unor datorii restante.