UPDATE 12:44 Noul Regulament a fost adoptat cu 166 de voturi ”pentru” și 100 de voturi ”împotrivă”.
Vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a propus modificarea Regulamentului, astfel încât cei care au un comportament neadecvat să fie sancționați. Este o listă de modificări adoptată de comisia de specialitate la sfârșitul verii, după ce la moțiunea de cenzură a Opoziției au fost introduse primele restricții.
În timpul dezbaterilor, PNL, USR și PMP au criticat amendamentele adoptate de social-democrați.
„Când s-a întâmplat, domle, să fie blocată activitatea Parlamentului? Sau invocați ceea ce credeți că s-a întâmplat? De câte ori în Parlamentul European i s-a tăiat de tot microfonul unui vorbitor? Democrația în România se sfârșește cu mâinile dvs mizerabile”, a spus useristul Cristian Seidler.
„Putem face câte Regulamente vreți dvs, nu putem educa oamenii care au candidat, nu ne putem educa colegii. Fiecare partid trebuie să aibă grijă pe cine pu pe listele de candidați. Nu mai mințiți românii cu criterii de integritate”, a comentat și deputatul PMP Petru Movilă.
La rândul său, liderul deputaților PSD a vorbit despre „nesimțirea colegilor săi” și despre „lipsa celor 7 ani de acasă”.
„Să vă cereți scuze pentru ce ați spus. Faceți apel la nonviolență, când sunteți exact apostolii violenței”, i-a transmis lui Seidler.
Opoziția a cerut retrimiterea la comisie a modificărilor, însă propunerea a fost respinsă.
Reguli noi pentru deputați
„Este interzisă perturbarea activității parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii, atât de la tribuna Camerei Deputaților, cât și din sala de ședințe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Parlamentului”, prevede modificarea dorită.
Cine nu respectă, poate fi chemat la ordine de către președintele de ședință, iar comisia juridică va decide sancțiunile împotriva respectivului deputat.
Pe lista de sancțiuni intră și următoarea:
„Fără a aduce atingere dreptului de vot în ședința de plen și sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activitățile Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între două și treizeci de zile lucrătoare”.
Modificările au venit după ce USR a protestat, în mai multe rânduri, în plenul Camerei Deputaților, atât la legile justiției, cât și la Codul penal.
Ulterior, pe holul Camerei Deputaților, între deputați și jurnaliști s-a produs o busculadă, asta în timp ce câțiva protestatari își strigau nemulțumirile, pe holul Camerei Deputaților.
Citește și: