-
15 eroi cu 15 povești de viață ieșite din comun.
-
Invictus este o mișcare sportivă dedicată soldaților invalizi și răniți în zonele de conflict.
-
Andreea Marin s-a alăturat demersului Libertatea și sprijină mișcarea Invictus.
-
Cei 15 militari vor merge în Australia la o competiție sportivă unde vor participa 500 de soldați eroi din 18 țări.
-
Jocurile Invictus au fost fondate de prințul Harry al Marii Britanii.
-
Scopul jocurilor este de a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți.
-
Anul acesta, Jocurile Invictus au loc la Sydney, în Australia, în perioada 20-27 octombrie.
-
Libertatea și Fundația Ringer au donat 10.000 de euro pentru ca soldații răniți în războaie să participe la competiția Invictus.
-
Din sponsorizarea Libertatea – Ringier au fost cumpărate 2 biciclete cursiere, 3 aparate de ochire pentru arc compound, elemente de protezare pentru un militar care are piciorul amputat și aleargă cu proteză.
-
Soldații români au participat anul trecut pentru prima dată la aceste jocuri. S-au întors acasă cu o medalie de aur, două de argint și una de bronz, la tir cu arcul, canotaj în sală și alergare 1.500 de metri.
Miercuri, Andreea Marin i-a prezentat pe eroii Invictus. Evenimentul a avut loc pe Stadionul de rugby „Ghencea II” și a fost transmis LIVE de Libertatea.
Fotografii: Adi Manolache
Cine sunt cei 15 eroi
Colonel AUGUSTIN PEGULESCU, născut în data de 29.05.1967, în satul Valea Ursului, comuna Tâmna, județul Mehedinți, divorțat, tată a doi copii, este comandant al Centrului Militar Zonal Timiş.
A fost rănit în anul 2009, în Afganistan. Pe timpul desfășurării unei misiuni, maşina de luptă în care se afla a inițiat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului, a suferit amputarea piciorului stâng (gradul II de invaliditate). La Toronto a câştigat medalia de aur, în cadrul echipei de tir cu arcul compound. Pentru ediția „Invictus Games Sydney 2018” se antrenează la tir cu arcul și la sitting volleyball.
Colonel (în retragere) DORIN PETRUȚ, născut în data de 29.09.1963, în București, căsătorit, tată al unui copil.
A fost rănit în anul 2007, în Irak. Tabăra în care se afla a fost atacată cu rachete. Auzind zgomotul proiectilului care se apropia, a apucat să-l împingă la pământ pe camaradul britanic aflat lângă el, care a reușit să scape neatins de explozie. Militarul român nu a avut același noroc, fiind rănit grav la piciorul stâng. Are, în piciorul stâng, de la genunchi la gleznă, o tijă din titan, prinsă în şuruburi.
La Toronto a câştigat medalia de aur în cadrul echipei de tir cu arcul compound. Pentru ediția „Invictus Games Sydney 2018” se antrenează la aceeași disciplină.
Locotenent colonel NICOLAE GRIGORE, născut în data de 27.08.1981, în județul Olt, căsătorit, tată a trei copii, este încadrat la Detaşamentul de Securitate, Pază şi Intervenţie al Ministerului Apărării Naţionale, din București.
A fost rănit în anul 2007, în Afganistan. Pe timpul misiunii în cadrul Batalionului 33 Vânatori de Munte „Posada”, plutonul locotenentului Nicolae Grigore a fost chemat să intervină în sprijinul unei patrule americane, prinsă într-o ambuscadă de către insurgenţi. Deplasându-se către aceasta, primul transportor amfibiu blindat din patrula românească a iniţiat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului, a suferit plăgi tăiate la umărul stâng și arsuri ușoare la nivelul toracelui.
La Toronto a ocupat locul 12 din 19 la powerlifting, ridicând 120 kg. Pentru ediția de la Sydney se antrenează la atletism – săritura în lungime, powerlifting, natație și sitting volleyball.
Locotenent colonel LAURENȚIU ȘERBAN, născut în data de 01.03.1979, în București, căsătorit, tată al unui copil, este încadrat la Comandamentul Forțelor pentru Operaţii Speciale, București.
A fost rănit în anul 2006, în Afganistan. Pe timpul executării unei misiuni, TAB-ul din fața vehiculului în care se afla a inițiat un dispozitiv explozibil improvizat și a luat foc. În încercarea de a-și salva camarazii, a avut neșansa de a iniţia un alt dispozitiv explozibil improvizat. În urma exploziei, a rămas fară piciorul drept, de la genunchi.
La Toronto a câștigat medalia de bronz la atletism – 1.500 m și locurile patru la 400 m, cinci la 200 m și șase la 100 m. Pentru ediția de la Sydney se antrenează la atletism – natație și sitting volleyball.
Maiorul DĂNUȚ NICOLA, născut în data de 22.04.1976, în Orșova, căsătorit, tată al unui copil, este încadrat la Comandamentul Brigăzii 18 cercetare și supraveghere „Banat”, din Timişoara.
A fost rănit în anul 2007, în Irak. Pe timpul executării unei misiunii de patrulare, transportorul amfibiu blindat în care se afla a luat foc, ca urmare a deflagrației unui dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului, a fost operat, fiindu-i scoase schije din zona abdomenului. A avut, de asemenea, și o fractură de piramidă nazală și arsuri pe 5% din suprafața corpului, fiind încadrat în gradul III de invaliditate.
Pentru ediția „Invictus Games Sydney 2018” se antrenează la disciplinele tir cu arcul – olimpic și sitting volleyball.
Căpitan CIPRIAN IRICIUC, născut în data de 27.11.1983, în Câmpulung Moldovenesc – Suceava, căsătorit, tată al unui copil, este încadrat la Batalionul 17 Vânatori de Munte „Dragoş Vodă”, Vatra Dornei.
A fost rănit în anul 2015, în Afganistan. Pe timpul executării unei misiuni de patrulare în aria de responsabilitate, o mașină capcană a explodat. În urma atacului, a rămas cu multiple schije în corp (apt limitat).
La Toronto a câștigat medalia de bronz la canotaj în sală. Pentru ediția de la Sydney se antrenează la disciplinele canotaj în sală și atletism – săritura în lungime.
Plutonier adj. (în rezervă) IONEL BIDA, născut în data de 22.01.1971, în municipiul Constanța, căsătorit, tată al unui copil, a fost încadrat la Spitalul Militar de Urgență „Alexandru Gafencu”, Constanța, în prezent pensionar.
A fost rănit în anul 2010, în Afganistan. Pe timpul executării unei misiuni a Echipei Operaţionale de Consiliere şi Legătură, dislocată în provincia Zabul din Afganistan, echipa mixtă româno-afgano-americană din care făcea parte a fost atacată de insurgenţi cu foc de infanterie. În urma atacului, a suferit o fractură multiplă a tibiei drepte, care a necesitat un implant de os. Are cinci schije în nervul sciatic.
La Toronto a ocupat, la natație, locurile cinci la 50 m spate, respectiv la 50 m bras, iar pentru ediția de la Sydney se antrenează la disciplinele natație și sitting volleyball.
Plutonier adj. DUMITRU PARASCHIVA, născut în data de 01.08.1983, în județul Brașov, căsătorit, tată a doi copii, este încadrat la Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu”, Făgăraș.
A fost rănit în anul 2009, în Afganistan. Pe timpul unei misiuni de intervenţie rapidă, aflat într-o patrulă mixtă, împreună cu o echipă genistică americană, autovehiculul uşor blindat de tip Humvee, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii au fost atacaţi, concomitent, cu focuri de armament uşor de infanterie şi lovituri de aruncător de grenade antitanc. A suferit un traumatism cranio-cerebral şi a stat aproape două luni în comă indusă.
La Toronto a ocupat locurile cinci la canotaj în sală, proba de un minut, respectiv de patru minute. Pentru ediția de la Sydney, se antrenează la aceeași disciplină.
Plutonier adj. VASILE ZBÂNCA, născut în data de 05.01.1982, în Bistrița, căsătorit, tată a doi copii, este încadrat la Batalionul 405 Sprijin Logistic, „Năsăud”, din Bistrița.
A fost rănit în anul 2010, în Afganistan. Pe timpul patrulării în aria de responsabilitate, autovehiculul blindat în care se afla a călcat peste un dispozitiv improvizat, iar în urma deflagraţiei, militarul a fost grav rănit și transportat de urgență la Spitalul Landstuhl, din Germania. Totodată, alți doi camarazi ai săi şi-au pierdut viaţa, sublocotenent (p.m.) Marius-Florin Sfeches și sublocotenent (p.m.) Cristian-Petru Filip. Are ambele picioare amputate de sub genunchi și este încadrat în gradul II de invaliditate. Se antrenează la disciplinele ciclism – handbike și sitting volleyball.
Plutonier major IONUȚ BUTOI, născut în data de 28.08.1978, în județul Argeș, căsătorit, tată a doi copii, este încadrat la Baza de Instruire pentru Apărare CBRN Câmpulung Muscel.
A fost rănit în anul 2008, în Afganistan. În timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Qalat – Kandahar, TAB-ul în care se afla a fost aruncat în aer de suflul unui dispozitiv exploziv improvizat. Militarul făcea parte din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”. În urma exploziei, militarul a fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Și-a fracturat coloana, a rămas paralizat de la brâu în jos și este încadrat în gradul I de invaliditate.
La Toronto a fost dublu medaliat, câștigând medalia de aur la tir cu arcul compound pe echipe și medalia de argint la tir cu arcul compound la individual. Pentru ediția de la Sydney se antrenează la aceeași disciplină.
Plutonier major DORU HAMZA, născut în data de 21.05.1980, în județul Galați, căsătorit, tată al unui copil, este încadrat la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei” Galați.
A fost rănit în anul 2008, în Afganistan. Pe timpul executării unei misiuni de patrulare pe autostrada Qalat – Kandahar, transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului, militarul a suferit mai multe contuzii și echimoze, fiind transportat de urgență la spitalul din Kandahar.
La Toronto a ocupat locul șapte la proba de 1.500 m, la atletism. Pentru ediția de la Sydney, se antrenează la disciplinele atletism, natație și sitting volleyball.
Plutonier major CĂTĂLIN PÂRVU, născut în data de 06.03.1979, în județul Ilfov, căsătorit, tată al unui copil, este încadrat la Comandamentul Garnizoanei București.
A fost rănit în anul 2011, în Afganistan. În timp ce executa o misiune de patrulare și de susținere a unei acțiuni americane, autovehiculul blindat tip MRAP în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Militarul făcea parte din plutonul de poliție militară al Batalionul 495 Manevră. În urma incidentului a suferit afecțiuni la cap, faţă şi coloană, fiind diagnosticat cu comoţie cerebrală de gradul I.
Pentru ediția „Invictus Games Sydney 2018” se antrenează la disciplinele tir cu arcul olimpic, ciclism, natație și sitting volleyball.
Plutonier BOGDAN DRAGOMIR, născut în data de 30.01.1988, în județul Buzău, căsătorit, tată al unui copil, este încadrat la Batalionul 620 Operații Speciale Buzău.
A fost rănit în anul 2016, în Afganistan. Pe timpul unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani, insurgenţi care purtau uniforma forţelor de securitate afgane au deschis focul în timpul instruirii, rănind grav trei militari români. Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului și, ulterior, au fost transportați la cel mai apropiat spital militar, însă plutonierul Iulian Dumitrescu și sergentul Adrian Vizireanu au decedat. Plutonierul Bogdan Dragomir a fost împușcat în umărul drept și coapsa dreaptă și este încadrat în gradul III de invaliditate.
La Toronto a ocupat locul 7 din 26 la proba de 200 m, la atletism, iar pentru ediția de la Sydney, se antrenează la disciplinele atletism și sitting volleyall.
Caporal VALENTIN CIOLAN-UȚĂ, născut în data de 03.04.1987, în județul Arges, căsătorit, tată al unui copil, este încadrat la Batalionul 49 CBRN din Piteşti.
A fost rănit în anul 2015, în Afganistan. Pe timpul executării unei misiuni de patrulare, la aproximativ opt kilometri sud-est de Baza militară din Kandahar, o mașină-capcană a explodat, provocând rănirea a patru militari. În urma incidentului, militarilor li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportaţi la spitalul din Kandahar. În urma incidentului, a fost rănit la nivelul pulpei piciorului stâng, rămânând fără muşchi şi i-a fost lezat nervul de la nivelul genunchiului.
Pentru ediția „Invictus Games Sydney 2018” se antrenează la disciplinele powerlifting, atletism – aruncarea greutății și sitting volleyball.
Caporal EUGEN PĂTRU, născut în data de 15.11.1989, în județul Olt, căsătorit, tată al unui copil, este încadrat la Centrul 84 Mentenanță București.
A fost rănit în anul 2014, în Afganistan. Militarul executa o misiune de patrulare, pe autostrada A1, când a avut loc un atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv. Acesta a intrat direct în maşina de luptă în care se afla militarul, provocând decesul plutonierul major Claudiu Constantin Vulpoiu și rănirea altor cinci militari. În urma incidentului, militarul a rămas fără muşchi la ambele gambe şi cu o paralizie completă la nervul sciatic.
Citește și:
Rockerul care l-a adus în România pe Dave Evans, primul solist al trupei AC/DC: „La 7 ani cântam ca să primesc dulceaţă de gutui şi de cireşe negre”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro