„Noi o să murim de faliment. Ei de pestă, cei afectaţi, şi noi de faliment!”
- Pesta porcină afectează, în acest moment, 207 localităţi, din 12 judeţe. Aproape 250.000 de porci au fost sacrificaţi.
- Pe lângă judeţele afectate direct, alte circa 12 judeţe sunt în „zona tampon” – nu au fost găsite cazuri, nu sunt impuse restricţii, dar au fost intensificate controalele.
- În aceste judeţe, zeci de fermieri şi producători riscă falimentul din cauza efectelor indirecte ale pestei.
- „Oamenii se tem că nu o să mai aibă de muncă la iarnă. Au copii, vine iarna, ce fac?!”
- Fermierii acuză băncile că refuză să îi mai finanţeze, de teama falimentului, lăsându-i cu datorii imense în urmă.
- Libertatea a contactat trei bănci nominalizate de fermieri, dar a primit răspuns de la una singură.
de Ștefan Pană
Efectele directe ale pestei porcine au fost mult discutate în ultimele luni. Imaginile cu zecile de mii de porci sacrificați au fost amplu mediatizate. S-a discutat însă foarte puțin despre ce se întâmplă cu restul fermierilor și producătorilor care lucrează în zonele în care pesta nu a fost identificată.
Libertatea a discutat cu unii dintre acești fermieri. Nu au vrut să-și facă identitatea cunoscută, de teama autorităților.
„Oamenilor le e frică. Nu vor să iasă, le e frică de prefectură, de ANSVSA. Ni se spune să stăm liniștiți, să nu ne punem rău cu autoritățile. Să nu ne punem rău cu autoritățile și să murim”, spune unul dintre fermieri.
Fermierii acuză băncile că îi falimentează
Problema lor cea mai mare, spun fermierii și producătorii, este că băncile le refuză creditarea. Bancherii sunt convinși că pesta va veni și peste acești fermieri și consideră că investițiile în aceste afaceri sunt pierzătoare.
„Sunt bănci care au primit comunicate interne, nu mai finanțează nici o fermă de porci. Au notă internă”, spun fermierii.
Unul dintre aceștia este într-o situație foarte gravă: are credite de sute de mii de euro, din care și-a dotat carmangeria. Acum, banca îl refuză.
„Noi o să murim de faliment. Ei, de pestă, cei afectați, noi, de faliment. Nu vrea nimeni să se atingă de noi. Nici nevastă-mea nu mai are încredere în mine, darămite străinii”, spune un antreprenor.
Aceste probleme au ajuns și la urechile angajaților, care se gândesc să plece, înainte ca afacerile să se închidă peste ei.
„Oamenii se tem că nu o să mai aibă de muncă la iarnă. Au copii, vine iarna, ce fac?!”, se plâng angajatorii.
Fermierii acuză, băncile tac
Libertatea a contactat trei dintre băncile acuzate că refuză creditarea. Una singură ne-a oferit un răspuns.
Intensa Sanpaolo Bank a discutat cu jurnaliștii de la Libertatea, însă a precizat că nu dorește să comunice oficial, iar Banca Transilvania nu a răspuns de aproape trei zile unei solicitări.
Singurul răspuns a venit de la Garanti Bank. Am pus reprezentanților băncii mai multe întrebări, printre care și una referitoare la existența acelui ordin intern de a refuza finanțarea.
Garanti Bank a evitat să confirme sau să infirme informația. Ne-au transmis doar că banca „nu a finanțat în ultimii ani nici o fermă de porci sau unitate de procesare”, pentru că acest sector nu este în atenția lor.
Citește și:
Libertatea a vorbit cu primarul care i-a numit pe români „beţivi şi puturoşi”: „Când mă duc după oameni, eu asta găsesc pe la cârciumi”
Scandalul greșelilor din manuale a ajuns în Parlament. Șefa Editurii Didactice și Pedagogice nu vede greșeli, ci „o oarecare virgulă pierdută pe undeva”