Primul produs al companiei permitea extinderea duratei de viață a radiourilor pe bază de baterii. Acesta urmărea folosirea curentului electric de la prize.
Primul radio FM a dus omul pe Lună
De-a lungul timpului, Motorola a realizat nenumărate inovații. În 1943, Motorola a realizat primul radio FM cu două căi de comunicare.
Acestea au fost folosite inclusiv la comunicarea dintre Pământ și Lună cu ocazia primei aselenizări din 1969.
Motorola a contribuit decisiv la aselenizare, furnizând începând cu 1958 echipamente de telecomunicații pentru NASA.
Celebrele cuvinte ale lui Neil Armstrong „un pas mic pentru om, un pas mare pentru umanitate” au fost rostite pe Lună la un aparat Motorola.
Și nu numai agenția spațială americană a beneficiat de ele, căci Motorola a realizat și rețeaua de sateliți de comunicații Iridium, lansată în 1998.
Divizia de televizoare, vândută către Panasonic
În 1947, Motorola a făcut primul său televizor cu tub catodic, dar a vândut unitatea de televizoare în 1974 către conglomeratul industrial japonez Matsushita, compania care deține Panasonic.
În timp, o altă parte din Motorola, cea care producea decodoare pentru operatorii de cablu, a fost vândută la Arris Group.
A produs cipurile de pe vechile calculatoare Apple
Tot în 1974, Motorola a realizat primul său microprocesor. De-a lungul timpului, cipurile sale au fost utilizate chiar și în calculatoarele Apple, dar și în produse Atari, Commodore, Sun Microsystems sau Hewlett-Packard.
Apple a trecut de pe arhitectura PowerPC la procesoarele Intel în 2006.
După o vreme, din Motorola s-au desprins mai multe companii de semiconductori: Freescale s-a separat în 2004 și a fost cumpărată în 2014 pe 11,8 miliarde de dolari de către NXP Semiconductor, fosta divizie de cipuri a Philips. O altă companie separată este ON Semiconductor, care încă mai există.
Prima convorbire și primul telefon mobil din lume
În data de 3 aprilie 1973, inginerul Martin Cooper de la Motorola a efectuat prima convorbire de pe un telefon mobil făcând o adevărată cascadorie: și-a sunat în fața reporterilor rivalul de la Bell Labs, companie care era angrenată în aceeași cursă. Totuși, va mai dura o vreme până când primul telefon mobil va ajunge pe piață. Este vorba de DynaTAC 8000X, iar acesta tocmai a împlinit 35 de ani.
Legat de telefonie, Motorola a produs începând cu 2003 celebrul telefon RAZR, care s-a vândut în peste 130 de milioane de exemplare vreme de patru ani.
Mororola a colaborat chiar și cu Apple la un moment dat, cele două companii lansând în 2005 telefonul Motorola Rockr, care avea acces la iTunes. Acesta s-a vândut până în 2009, chiar dacă din 2007 Apple și-a lansat propriul iPhone.
Divizia de telefonie a ajuns la Lenovo
Ce a rămas din Motorola s-a spart în două în 2011: o unitate producea în continuare smartphone-uri, iar alta stații de emisie-recepție. Divizia de telefonie a fost cumpărată tot în 2011 de către Google cu 12,5 miliarde de dolari, care a vândut-o către grupul chinez Lenovo în 2014 cu 2,9 miliarde.
Compania produce în continuare smartphone-uri cu Android și a lansat recent noi modele.
Stații de emisie-recepție
Motorola Solutions, care produce stațiile walkie-talkie, este singura companie Motorola care mai rezistă independent. Aceasta a cumpărat în 2012 Psion, unul dintre pionierii smartphone-urilor moderne, alături de BlackBerry, Palm și Nokia. Tranzacția s-a derulat pentru 200 de milioane de dolari.
Citește și: