Până acum un an, Leprozeria de la Tichilești avea o grădină de zarzavaturi de care se ocupau angajații și bolnavii. Balanța financiară a arătat că nu se justifică întreținerea grădinii, pentru că nu se recolta cât să acopere cheltuielile, așa că s-a renunțat la ea. Nemaiavând grădină proprie, nu au mai avut ce pune la murat și păstrat peste iarnă, așa că directoarea Lazarim s-a gândit să apeleze la bunătatea oamenilor și a postat un anunț pe un grup închis de Facebook.
„A fost un anunț, un text scurt pentru un supliment de câteva legume pentru toamnă, în speranța suplimentării meniului. Noi am mai primit donații de la oameni, de la biserici, de la preoți. Întotdeauna am avut în plus față de cei 11 lei. Ne pregăteam de iarnă și am constatat că ar fi necesare niște legume. A fost o idee că sunt producători locali care termină recolta și poate au ceva în plus. Am văzut câmpuri cu legume rămase care se stricau și am zis că poate este cineva dispus să le doneze. Ne-am oferit să mergem noi să le strângem”, povestește directoarea.
„Au reacționat și din America”
Postarea a fost preluată și s-a răspândit rapid în mediul online. Oamenii s-au mobilizat, iar la Constanța au fost strânse alimente chiar la un magazin, la inițiativa proprietarei acestuia.
Cei care au vrut să doneze pentru leproșii de la Tichilești s-au urcat în mașini și au mers personal să ducă fiecare ce a avut și ce a crezut că le-ar prinde bine bolnavilor: ulei, zahăr, fasole, pește, carne, brânză, fructe, sucuri, prăjituri.
O familie din Babadag a sacrificat chiar și o oaie, ducând la Tichilești, pe lângă carne, o putină cu brânză și legume din curte.
„Nu eram pregătiți pentru așa ceva! În textul meu nu transpar disperarea și foamea. Oamenii sunt solidari și au reacționat în număr foarte mare. Impactul a fost fantastic! Înmiit față de ce mă așteptam„, a mărturisit Cristina Lazarim.
Credea că vor răspunde 5 – 6 gospodari care să vină cu saci de cartofi și alte legume pentru a fi puse la borcan pentru iarnă.
“Au reacționat sute de oameni, unii au sunat chiar și din America. Au reacționat cumva revoltați că se întâmplă așa ceva, fără să știe situația reală. Pentru toate celelalte – haine, lemne, investiții – am avut bani de la minister”, spune Cristina Lazarim.
Este director general la Tichilești de aproximativ un an, iar înainte a fost director economic, însă practic a crescut și ea de la 12 ani tot în Spitalul Leprozerie din județul Tulcea.
Tatăl său era contabil aici și ea îl însoțea tot timpul, așa că a ajuns să-i cunoască pe toți cei internați.
“Am avut mulți bunici”, spune aceasta cu tristețe, amintindu-și de cei alături de care a crescut și care acum nu mai sunt.
Dar din dar se face Rai! Alimentele de prisos, oferite unui cămin de bătrâni
Ca să poată depozita toate bunurile primite, au luat cu împrumut lăzi frigorifice de la oamenii din jur. Alimentele care le prisoseau, le-au dăruit mai departe căminului de bătrâni din vecinătate.
La rândul lor, angajații Leprozeriei au oferit câte o iconiță și un îngeraș celor care și-au rupt din puținul lor pentru a face un bine.
Și pentru că puținii pacienți ai Leprozeriei au povești de spus despre stigmatul de a fi lepros, dar și de a-și întemeia aici o familie, Cristina Lazarim îi îndeamnă pe cei care vor să-i cunoască să vină să-I viziteze.
Citește și:
REPORTAJ: Mărturisirile unei badante de România: “Decât înjurată pe 800 de euro în Italia, mai bine iubită în Vaslui pe salariul minim” / FOTO