Şeful statului, care încă nu s-a pronunţat după scandalul legat de criticile dure primite de Guvrnul Dăncilă, în Comisia LIBE a Parlamentului European, a afirmat în discursul său că Ziua de 3 octombrie are o simbolistică specială nu doar pentru Germania, ci și pentru întregul continent european, prin valorile pe care le întruchipează – pace, unitate și solidaritate.
„2018 reprezintă anul celei de-a 28-a aniversări a reunificării Germaniei, 28 de ani de când poporul german și-a realizat visul de a trăi din nou împreună, unit în cadrul aceluiași stat. 2018 este, totodată, și anul în care România celebrează 100 de ani de la făurirea statului modern, un secol de când poporul român și-a îndeplinit dorința Unirii și a învățat care este puterea solidarității. Minoritatea germană din Transilvania a fost prima care, prin Declarația de la Mediaș, a recunoscut Unirea. Astfel de lecții de istorie ne arată că unitatea reprezintă o condiție sine qua non pentru progres, atât în plan național, cât și în cadru european. De aceea, eforturile noastre comune pentru păstrarea unității trebuie să continue. În aceste timpuri în care tendințele de dezbinare devin puternice, noi trebuie să rămânem uniți„, a spus preşedintele.
El a precizat că România și Germania împărtășesc o viziune comună cu privire la proiectul european, întărită de spiritul profund pro-european al societăților noastre.
„Ne aflăm la doar câteva luni înainte de prima Președinție română a Consiliului Uniunii Europene. Doresc să vă asigur de angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european. Deși se prefigurează multe provocări, suntem hotărâți să le facem față și să contribuim la identificarea de soluții eficiente și la consolidarea rolului Uniunii pe scena internațională. Un moment definitoriu pentru viitorul Europei va fi Summitul de la Sibiu, din luna mai a anului viitor, în cadrul căruia va trebui să găsim împreună o nouă direcție și să identificăm cea mai bună cale de urmat pentru o Uniune mai puternică, o Uniune mai apropiată de cetățenii săi. În acest context, ne bucurăm să putem conta pe sprijinul Germaniei, care este un reper al construcției europene, și, cel mai important, un partener care ne-a susținut constant eforturile de integrare europeană”, a mai spus şeful statului.
Preşedintele a mai menţionat că, pe plan economic, Germania este de mulți ani primul partener comercial al țării noastre.
„Mai mult, Germania a investit în diverse moduri în dezvoltarea economiei românești, contribuind astfel la creșterea competitivității acesteia. Relațiile foarte bune dintre România și Germania sunt potențate și de legăturile socio-umane deosebite: pe de o parte, minoritatea germană din România și germanii repatriați în Germania, iar, pe de altă parte, comunitatea de români care a găsit în Germania o nouă casă. Aceste legături reprezintă un veritabil catalizator al relațiilor noastre. (..) Ziua de 3 octombrie reprezintă o confirmare a faptului că unitatea în acțiune este putere. Învățând din trecut, a sosit timpul să ne unim forțele și să acționăm pentru o Europă a consensului și a solidarității!”, a spus şeful statului, în final.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis un avertisment Guvernului, în cadrul dezbaterii din Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European (PE), care a avut luni seară la Strasbourg.
Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European a amenințat Guvernul României cu judecata, din cauza legilor justiției și regresului luptei anticorupție. Nu vom ezita să aducem în fața instanței Guvernul român dacă nu va da curs recomandărilor noastre din MCV, recomandărilor GRECO și a Comisiei de la Veneția” au transmis oficialii europeni, reuniți într-o ședință extraordinară, luni seara, la Strasbourg.
Citeşte şi: