Liberaii atrag atenţia că referendumul pentru revizuirea Constituției se desfășoară pe parcursul a două zile, iar în cazul acestui scrutin Guvernul nu a implementat „Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal” necesar prevenirii votului multiplu.
Astfel, Partidul Național Liberal a analizat elementele existente în procesul de votare care pot constitui instrumente de prevenire a unor eventuale fraude.
„În acest sens, PNL a solicitat ca procesul verbal încheiat în seara zilei de sâmbătă, 6 octombrie, care trebuie să cuprindă inclusiv numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne în prima zi a referendumului, să fie unul tipizat/standard obligatoriu a fi încheiat în forma prestabilită, cu menționarea numărului persoanelor care au participat la vot pe liste permanente separat de numărul persoanelor care au participat la vot pe liste suplimentare. În acest moment, tipizatul menționat nu este înscris în anexele ghidului electoral. Totodată, PNL a solicitat interpretarea normei care prevede verificarea „integrității” materialelor electorale, înaintea începerii procesului de votare în dimineața zilei de duminică, 7 octombrie, în sensul verificării listelor electorale și confruntării acestora cu procesul verbal încheiat în seara zilei de 6 octombrie”, au anunţat liberalii.
Preşedintele secţiei de votare să înscrie alegătorii pe lista suplimentară
În același timp, PNL cere ca prevederea referitoare la posibilitatea votării pe liste suplimentare să fie interpretată strict în sensul Legii 3/2000, articolul 21, respectiv aceea potrivit căreia președintele biroului electoral al secției de votare este cel care înscrie în listele suplimentare, pe baza actului de identitate, alegătorii care votează în altă localitate decât cea de domiciliu. Astfel, solicităm BEC emiterea unei instrucțiuni care să interzică altor membri ai secției de votare de a gestiona listele suplimentare.
Vezi aici tot ce a scris Libertatea despre referendumul pentru familie
În plus, în virtutea respectării principiului constituțional privind organizarea de alegeri libere și corecte și ținând cont de precedente în materia scrutinelor cu circumscripție națională (în cazul cărora este posibilă votarea la orice secție pentru cei care nu se află în localitatea de domiciliu), solicităm Biroului Electoral Central instituirea obligativității completării declarației pe propria răspundere, în cazul alegătorilor care votează pe listele suplimentare, în care să se menționeze că nu și-au mai exercitat votul la o altă secție de votare, mai spun cei de la PNL.
USR: Se pregătește o mare fraudă electorală la referendum
OUG 86/2018 încurajează în mod evident frauda la referendum în condițiile în care prezența se va calcula în funcție de numărul de semnături de pe listele electorale, nu de numărul buletinelor introduse în urnă. Putem ajunge în situația în care, pe liste avem 8 milioane de voturi și, în realitate, în urne, 5 milioane, sub pragul de 30%. Până acum numărul total de persoane care figurau ca prezente la vot trebuia să fie egal cu suma buletinelor din urnă, indiferent ca voturile erau DA / NU / anulate, avertizează USR.
Formaţiunea arată că a fost eliminată declarația pe proprie răspundere a celor care vor să voteze la o altă secție în afara celei la care au fost arondați, ceea ce încurajează turismul electoral. „Mai ales că referendumul se va desfășura timp de două zile, iar până la acest moment nu avem informații clare de la Ministerul de Interne cu privire la protejarea urnelor în noaptea dintre cele două zile, iar paza este asigurată de un singur polițist per secție de vot, precizează cei de la USR.
USR atrage atenția că sunt mai multe forme prin care poate fi fraudat referendumul, în condițiile în care nu va fi folosit nici sistemul de verificare electronică a prezenței la vot (SIMPV) și nici nu se va înregistra video numărătoarea voturilor.
USR își exprimă îngrijorarea și față de retragerea mai multor președinți de secții, care nu vor să gireze cu prezența lor marea fraudă electorală. Avem informații din țară că primarii PSD își vor aduce oameni loiali în secțiile de votare.
“Referendumul este o diversiune a PSD pentru a-și pune în aplicare mașinăria de fraudare a voturilor pentru următoarele alegeri. Singurele victime vor fi românii și statul pentru că se vor cheltui inutil niște milioane de euro. Ultimele schimbări făcute de Guvern ne arată clar direcția de fraudare a referendumului, vom asista la un haos care nu va putea fi pedepsit prin lege pentru că Dragnea a avut grijă să aranjeze lucrurile astfel încât să poată frauda și al doilea referendum, fără să mai fie tras la răspundere“, transmite președintele USR Dan Barna.
Pe 6 și 7 octombrie 2018 va avea loc referendumul pentru familie, care prevede schimbarea definiției constituționale a familiei din ‘căsătoria între soți’, în ‘căsătoria între un bărbat și o femeie’.
Întrebarea de la referendum familie va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?’. Cei care merg la vot vor putea răspunde cu DA sau NU.