Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 şi unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea, la ultimul Comitet Executiv Naţional, a scris pe Facebook un text în care critică demersul şi cheltuirea banilor publici pentru acest referendum.
„Un lider este acela care reușește să convingă oamenii să îl urmeze în proiecte, în activități și idei. Dar asta presupune că liderul le reprezintă interesele, adică el cunoaște, înțelege și își asumă nevoile comunității în vârful căreia se poziționează. Nicio persoană care este ruptă de realitatea comunității, care nu îi înțelege problemele concrete și care nu are capacitatea de a prioritiza rezolvarea acestor probleme, în funcție de ce este necesar și imediat, nu va putea fi cu adevărat un lider”, spune Negoiţă.
El afirmă că se puteau face alte lucruri „necesare şi utile” cu cei 40 de milioane de euro cheltuiţi pentru acest scrutin.
„Nu pot să nu mă gândesc și să nu mă întreb: câte, dar câte lucruri necesare și utile pentru cetățeni nu s-ar fi putut face cu cele peste 40 de milioane de Euro? Bani cheltuiți în această activitate de weekend pe care o numim referendum”, a explicat primarul.
PSD, prin vocea lui Codrin Ştefănescu s-a distanţat, duminică seara, de referendum, despre care a spus că „nu a fost asumat politic de nimeni şi a fost o acţiune civică”, precizând că preşedintele Klaus Iohannis s-a dus la vot în ultimele minute din zi, „în sictir”.
„În primul rând, nu a fost un vot politic. Acest referendum nu a fost o chestiune asumată politic de nimeni. A fost pur şi simplu o acţiune venită în urma unei scrisori semnată de 3 milioane de români, un demers care s-a transformat în referendum (…) Dacă vorbim despre boicotul opoziţiei, putem spune doar că toată această acţiune nu că nu le-a ieşit, dar are un efect advers (…). Inclusiv modul în care s-a comportat preşedintele României, Iohannis, de parcă nu era preşedintele României, era preşedintele unei alte ţări (…) Să nu ieşi ca preşedinte să spui că vei veni la vot, să ceri poporului să iasă la vot, pe o chestie constituţională, legală, de interes naţional, să te ascunzi şi să te duci la vot în ultimele minute din zi, aşa, în sictir şi cu scârbă vizavi de ceea ce votează românii…”, a declarat Codrin Ştefănescu, imediat după închiderea urnelor.
BEC a anunțat că prezența la urne după două zile de vot a fost de 20,41%, adică 3.731.704 români s-au prezentat la urne. Cifrele se vor modifica ușor deoarece mai sunt secții de votare din diaspora care nu s-au închis încă.
În București, prezența la urne a fost de 15,74 %.