Din coaliția de guvernare, mesajele sunt mai drastice.
„Nu e normal ca tocmai cei care aplică legea s-o încalce. Încet, încet, se va ajunge la respectarea ei. E mai greu să aplici, e adevărat, după ce ai învățat lumea că poți să participle oricând doresc că nu e nevoie de autorizație, că jandarmii sunt puși acolo ca să ai în cine arunca cu pietre și alte obiecte, că bunurile din preajmă sunt făcute ca să fie distruse, că drumurile sunt făcute ca să fie ocupate, dar se va ajunge la respectarea legii”, a declarat Eugen Nicolicea, refuzând să explice cum vor putea fi aplicate contravențiile.
Liderul ALDE susține că cine plătește, trebuie să fie sancționat.
„Toata lumea trebuie sa stie ca trebuie sa respecte legea! Chiar și cei care protestează spontan trebuie să își asume răspunderea și să își înregistreze intenția de a protesta. De aceea, legea spune foarte clar că este nevoie de autorizatie pentru orice manifestare publică”, a declarat Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE.
Liderul deputaților UDMR susține că, și până acum, legea sancționa protestele neautorizate.
„Că legea e proastă sau bună, că e foarte greu să o aplicăm, nu discutăm, ÎCCJ a decis că așa e legea. Când faci un astfel de gest, să protestezi spontan, îți asumi riscul că e posibil să fii penalizat. Te-ai legat de garduri cu lanțuri, autoritățile te iau”, a explicat Marton Arpad, pentru Libertatea.
Opoziția apără protestatarii
Numai că e cam greu să fie luați toți cetățenii care protestează, adaugă USR.
„Dacă se adună niște oameni în fața Guvernului, spontan, fără să existe organizator, cine va fi sancționat, cei 10-20-50.000 de oameni care au ieșit în stradă? Fiecare, individual, va fi luat la bătaie de jandarmi, la luat buletine, la ce? Dacă cetățenii protestează, autoritățile vor lua act de acel protest, nu pot fi alte consecințe”, a precizat președintele USR, Dan Barna.
PNL se raliază și spune că dreptul de a protesta nu poate fi îngrădit de nimeni, fiind prevăzut de Constituție dreptul la libera exprimare.
„Dacă vrei să-ți manifești o nemulțumire, nu cred că trebuie să-ți iei autorizație, ci te duci să protestezi, pur și simplu. Nu cred că cineva va încerca să folosească forța ca să scoată pe cineva din Piața Victoriei, nu din nou. Cred totuși că legea era foarte clară și înainte. ÎCCJ cred că se referă la manifestațiile care au un organizator”, a spus deputatul PNL Dan Vîlceanu.
#Rezistul rezistă
„Noi nu plecăm din Piața Victoriei!”. Acesta este mesajul inițiatorului mișcării Rezist, întrebat dacă ia în calcul să mute locul protestelor din fața Guvernului.
„Dacă se trezesc politicienii să dea o lege foarte proastă, ce fac eu, ca cetățean, protestez peste două zile, dacă legea intră în vigoare peste o zi? Nu ai cum să anunți un protest spontan, d-aia e spontan”, a adăugat Florin Bădiță, contactat de Libertatea.
Protestele spontane nu mai sunt acoperite de lege, potrivit hotărârii luate luni de Instanța Supremă. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că adunările publice, respectiv manifestațiile, mitingurile și orice alte forme de protest trebuie declarate atunci când se desfășoară în locuri publice.
Citește și: