UPDATE. Fondul Suveran de Investiţii va fi înfiinţat prin ordonanţă de urgenţă, care va fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern, a declarat vineri seară preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la finalul întâlnirii coaliţiei de guvernare.
„Am discutat cu colegii noştri de la ALDE în principal despre ordonanţa care trebuie să reglementeze cadrul pentru înfiinţarea Fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii din România. Am convenit de acum câteva săptămâni să avem această discuţie. Este o ordonanţă de foarte mare importanţă şi trebuie analizată foarte bine. În acest sens au fost invitaţi şi oficialii din Polonia ca să vedem şi Fondul lor cum a fost constituit şi cum funcţionează. E oarecum diferit faţă de ce avem noi de gând cu Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Ordonanţa are acum o formă finală, am convenit forma finală. Sunt câteva modificări de formă, câteva precizări. Noi credem că este un cadru care elimină orice risc pentru societăţile comerciale care vor intra în acest Fond, şi, de asemenea, o ordonanţă care să creeze condiţiile pentru ca un Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii în România să contribuie în mod serios la dezvoltarea acestei ţări, aşa cum oriunde în lume aceste Fonduri de dezvoltare sprijină economia, sprijină investiţiile şi nivelul de trai”, a precizat Liviu Dragnea, la Parlament.
Liderul PSD a precizat că nu au fost obiecţii în cadrul discuţiilor. „Nu, nu s-a lucrat în maniera asta, nu au fost obiecţii dintr-o parte sau alta, am convenit împreună că este un act normativ de o importanţă uriaşă şi trebuie să cumpănim, să analizăm fiecare prevedere din fiecare articol, au mai fost nuanţări puse în unele articole, au fost unele reformulări ale unor articole, pentru a nu exista nu numai acum, ci şi în anii următori, posibilitate de interpretare în sens negativ”, a afirmat Dragnea.
El a adăugat că ordonanţa „nu vorbeşte despre câte companii vor intra în FSDI, ci stabileşte cadrul general pentru a se putea înfiinţa Fondul Suveran în România şi este întocmită după ce Curtea Constituţională a spus că nu se poate adopta o lege sau o ordonanţă cu adresă punctuală, adică pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale”.
La rândul său, Andrei Gerea, vicepreşedinte ALDE, a declarat că discuţiile au fost purtate ca între parteneri de coaliţie.
Şedinţa se desfăşoară în biroul liderului PSD Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor.
Preşedintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a venit însoţit de vicepreşedinţii Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea.
La reuniune participă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a venit la Parlament mai devreme, pentru o întâlnire cu Liviu Dragnea.
Miercuri, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţa că va discuta cu reprezentanţii Partidului Social Democrat, astfel încât ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, să facă o prezentare în cadrul unei şedinţe a coaliţiei referitor la obiectivele proiectului de rectificare bugetară.
„În legătură cu rectificarea bugetară, vom discuta cu colegii din PSD ca ministrul de Finanţe să ne facă o informare la zi cu privire la execuţia bugetară până la finele lunii octombrie şi cu obiectivele care trebuie atinse până la sfârşitul anului, prin urmare care mai e nevoia de finanţare, dacă mai este o nevoie de finanţare, şi ce soluţii se întrevăd în acest sens, precum şi cu proiecţia bugetului pe anul 2019”, preciza Tăriceanu.
„În legătură cu rectificarea bugetară, vom discuta cu colegii din PSD ca ministrul de Finanţe să ne facă o informare la zi cu privire la execuţia bugetară până la finele lunii octombrie şi cu obiectivele care trebuie atinse până la sfârşitul anului, prin urmare care mai e nevoia de finanţare, dacă mai este o nevoie de finanţare, şi ce soluţii se întrevăd în acest sens, precum şi cu proiecţia bugetului pe anul 2019. Cred că în această săptămână vom reuşi să facem această discuţie, în aşa fel încât la nivelul Guvernului să se poată avansa pe acest subiect cât mai mult”, preciza Tăriceanu.
Citeşte şi: