Dosarul Mineriadei merge însă dintr-o amânare în alta. Iar luna trecută, cel care a solicitat un nou termen a fost chiar procurorul Văetişi Marian.
La acea şedinţă, consilierul juridic al Serviciului Român de Informaţii, instituţie pentru care se solicitase introducerea în cauză în calitate de parte responsabilă civilmente, a depus concluzii scrise.
Când dosarul a fost trimis în judecată, singura parte responsabilă civilmente indicată de procurori a fost Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice. Partea responsabilă civilmente are, prin lege, obligaţia de a repara prejudiciul cauzat prin infracţiune. În cazul de faţă, părţile responsabile civilmente vor plăti daune pentru victimele mineriadei din iunie 90.
După ce dosarul a ajuns în instanţă, persoanele vătămate au solicitat introducerea în cauză şi a altor instituţii care, în opinia lor, ar trebui să contribuie la plata acestor daune: Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, Direcţia Generală de Protecţie Internă, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Transporturilor, Preşedinţia României, Administraţia Prezidenţială, Televiziunea Română, ziarul Adevărul şi ziarul Azi.
În legătură cu această solicitare, şapte dintre instituţiile vizate au transmis instanţei concluzii scrise. SC Adevărul Holding SRL, de pildă, a precizat că, la data comiterii faptelor de care sunt acuzaţi inculpaţii, actuala societate nu era înfiinţată, lucru dovedit cu extrase din Registrul Comerţului.
Consilierul juridic al SRI a depus concluziile, după cum spuneam, chiar în timpul şedinţei de judecată din 3 octombrie a.c. La fel, şi Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.
Când judecătorul Epure le-a cerut procurorului şi avocaţilor să se pronunţe asupra celorlalte concluzii, depuse anterior termenului de judecată, reprezentantul Ministerului Public a declarat că „se află în imposibilitate de a formula concluzii” şi a solicitat amânarea cauzei. Iar avocaţii au spus cu toţii, la rându-le, că nu se opun acestei cereri. La următorul termen, din 31 octombrie, cauza a fost din nou amânată, până la data de 26 noiembrie.
Până acum, judecătorul nu s-a pronunţat asupra nici unei cereri de introducere în cauză a părţilor responsabile civilmente.
Infracţiuni contra umanităţii
În Dosarul Mineriadei sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Cazemir Benedict Ionescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma şi alţi 7 inculpaţi. În 13-15 iunie 1990, în timpul reprimării violente a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, patru oameni au murit, alţi trei au fost răniţi prin împuşcare, peste două sute de persoane au fost ridicate de pe stradă şi reţinute abuziv într-o unitate militară a Ministerului de Interne din Măgurele, iar 1.388 de oameni au suferit vătămări corporale sau psihice.
CITEȘTE ȘI: