Și publicul e câștigat după ce vede un astfel de film. Poate descoperă o temă care l-a obsedat, găsește un personaj cu care se aseamănă, oricum ar fi, învață. Tocmai despre latura terapeutică a realizării și vizionării de filme documentare se va vorbi la unul dintre evenimentele din cadrul Docuart Fest.
„La Știrbei Center avem o masă rotundă pe tema «Documentarul ca terapie», unde am invitat și realizatori. Și pe mine m-a ajutat. De când țin și cursuri de film documentar, mi-am dat seama că mă concentrez pe momentele importante care ne-au definit pe noi ca persoană și pe care vrem să le oglindim și să le regăsim în poveștile celorlalți”, a spus Mirona Radu, regizor și coordonatorul proiectelor speciale din cadrul Docuart Fest.
«Oamenii au nevoie de povești adevărate»
„Dacă ne uităm pe un sondaj, până la urmă documentarul este un instrument care poate schimba multe lucruri. Ne poate aduce informații, ne poate completa cultura generală, dar funcționează și ca instrument de modelare. Cred că este unicul instrument pe care îl avem acum la îndemână și care poate ajunge la orice public-țintă”, a completat și Daniela Apostol, directorul festivalului, prezentă la emisiunea Interviul Libertatea.
Până sâmbătă, când are loc acest atelier, puteți să puneți pe listă zeci de filme documentare și alte evenimente de neratat.
„Oamenii au nevoie de povești adevărate, că până la urmă cam ăsta este atuul documentarului înainte de toate. Dacă stăm să ne uităm un pic la instrumentul de marketing folosit și de filmul de ficțiune, acolo unde poveștile pleacă de la întâmplări adevărate, acest lucru este spus, scos în față. E clar că simțim nevoia să fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru. De aici poate apetitul pentru documentar. Este, din păcate, trist că nu prea avem unde proiecta acest timp de documentar, fiindcă este un documentar de autor, nu informational, cum publicul este obișnuit de pe Discovery sau Teleenciclopedia”, a mai spus Daniela Apostol.
Expoziție tactilă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, dezbateri și alte evenimente conexe vor fi până duminică, 11 noiembrie, în mai multe locuri din București: Muzeul Țăranului Român, Știrbei Center, Teatrul Național București, Muzeul Suțu și Veranda Mall.
Citește:
Mâncăm mai ieftin decât bulgarii, dar mai scump decât ungurii. Cât costă alimentele de bază în România, comparativ cu alte state din Europa