Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache, s-a întrunit, miercuri pentru a dezbate amendamentele la OUG 90/2018 şi 92/2018.
Comisia condusă de Florin Iordache a respins toate amendamentele depuse la această ordonanţă, majoritatea aparţinând Opoziţiei, şi a adoptat actul normativ în forma venită de la Guvern.
Potrivit ordonanţei, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie funcţionează cu 15 posturi de procuror.
Funcţiile de procuror-şef şi cel puţin o treime din funcţiile de execuţie de procuror vor fi exercitate provizoriu de procurori care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în aceste funcţii, selectaţi de comisia de concurs constituită în condiţiile art. 883 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, mai prevede ordonanţa.
Selecţia candidaţilor se realizează de comisia de concurs, printr-o procedură derulată în cel mult cinci zile calendaristice de la data declanşării acesteia de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
Comisia de concurs îşi desfăşoară activitatea în prezenţa a cel puţin trei membri.
„În cazul candidaţilor pentru funcţia de procuror în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, procedura de selecţie are în vedere următoarele criterii: integritatea candidatului, evaluarea activităţii ca procuror. Evaluarea integrităţii candidaţilor se face pe baza datelor existente la dosarul profesional, a documentelor depuse de candidat, a modului în care candidatul se raportează la valori precum independenţa Justiţiei, imparţialitatea magistraţilor, integritatea şi a aspectelor ridicate în cadrul interviului”, se mai arată în ordonanţă.
În 19 octombrie, Comisia de la Veneţia a adoptat, cu unele amendamente, opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor Justiţiei, asupra cărora preşedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestui organism, respectiv modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Comisia de la Veneţia consideră că aceste trei proiecte, între timp promulgate, intrate în vigoare şi modificate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018, vor avea efecte negative asupra eficienţei, calităţii şi independenţei sistemului judiciar, cu consecinţe negative asupra luptei împotriva corupţiei.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa atunci că ordonanţa de urgenţă privind aceste legi va fi transmisă în mod formal către Comisia de la Veneţia pentru emiterea unui aviz. Toader spunea că una dintre recomandările Comisiei de la Veneţia este de a se abroga prevederea referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor.