Programul „Masă caldă în școli” rămâne, pentru al treilea an consecutiv, în regim pilot, şi se va aplica doar în 50 de şcoli.
Asta deşi Guvernul admite că, din statisticile realizate în urma feedback-ului primit prin intermediul rapoartelor finale, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți.
„Dacă anterior implementării Programului în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării Programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3%, ajungând ca la finele anului şcolar 2017-2018, să fie de 1,3% „- expunere de motive
„Ne preocupă creşterea accesului copiilor la educaţie şi reducereanci abandonului şcolar. Vom continua programul pilot ‘Masă caldă în şcoli’, destinat preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar, într-o formulă îmbunătăţită. Printr-o ordonanţă de urgenţă pe care o vom adopta azi, majorăm cu aproximativ 40% valoarea pachetului alimentar zilnic de care beneficiază fiecare copil, de la 7 lei, cât a fost până acum, la 10 lei. Astfel, bugetul alocat programului creşte de la 30,7 milioane lei la 46,7 milioane lei”, a precizat Viorica Dăncilă, în şedinţa de Guvern.
Ea a menţionat că o altă noutate pe care o aduce actul normativ vizează trecerea de la ani şcolari la ani calendaristici, „pentru a simplifica procedurile de atribuire a contractelor” de către compartimentele de specialitate din administraţiile locale.
„Această modificare contribuie la asigurarea continuităţii programului pilot. Am decis continuarea acestui program având în vedere beneficiile aplicării înregistrate ca urmare a aplicării lui până acum, şi anume scăderea abandonului şcolar, diminuarea absenteismului şi a întârzierilor la prima oră, formarea deprinderii la copii a unei alimentaţii sănătoase”, a menţionat prim-ministrul.
10 lei costă pachetul alimentar al fiecărui elev sau preşcolar
Proiectul vizează aprobarea programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitare de stat. Elevii și copiii de grădiniță din 50 de unități școlare vor primi gratuit o masă caldă sau un „pachet alimentar”, „până la sfârșitul anului 2019, în perioadă desfășurării activității didactice”
Fiecare elev va primi, în cadrul proiectului, alimente în valoare de 10 lei.
Această sumă cuprinde “preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz”. Suma este cu 3 lei mai mare decât anul trecut, când valoarea era de 7 lei pentru fiecare copil.
În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe de urgenţă, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale, împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, elaborează Normele metodologice de aplicare a prezentei Ordonanţe de urgenţă, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului”, se arată în Ordonanța pusă în dezbatere.