„Ce să facă o femeie sinistrată cu pantofi cu toc? Sau rochițe cu paiete? „.
Asta se întreabă Ana Derumeaux, la opt ani distanță, dar fără o legătură directă cu gestul Elenei Udrea. Ce spune Ana Derumeaux e că unele haine pe care le donează oamenii pot fi valorificate și în alt fel, mult mai util, tot în interesul oamenilor nevoiași.
Iar asta se numește magazin social.
Ana Derumeaux este antreprenor social, lucrează la Crucea Roșie și a deschis primul charity-shop din România al ONG-ului. Practic, un loc în care hainele scumpe, de branduri internaționale, pot fi vândute la prețuri mici, iar banii obținuți să ajungă tot la familiile defavorizate. Iar pantofii cu toc sau rochiile cu sclipici să nu mai ajungă la femeile care au apa până la genunchi.
“Poți să mulgi vaca și într-un costum Armani, sigur că da, dar e mult mai eficient să-l vindem”, explică ea.
„Poți să mulgi vaca și într-un costum Armani, sigur că da, dar e mult mai eficient să-l vindem„, explică ea.
Traseul donațiilor
Cei care au lucruri pe care nu le mai folosesc le pot dona la Crucea Roșie. La fiecare kilogram de haine, donatorul plătește 6 lei, pentru igienizarea lucrurilor. Legea obligă la așa ceva, iar ONG-ul facilitează procedura.
Apoi, voluntarii sortează toate hainele primite în trei categorii: prima – haine reutilizabile, care sunt ambalate și donate familiilor defavorizate, a doua – „cazarmamentul” – haine pregătite în caz de calamități naturale, care ajung la sinistrați în 24 de ore, suficiente pentru 10.000 de beneficiari, și a treia – lucruri mai sofisticate sau de nefolosit.
Lucrurile care nu pot fi nici donate, nici vândute, pentru că sunt într-o stare de uzură avansată, sunt reciclate și devin lavete sau umplutură de scaune, ne explică Ana.
Celelalte, costume de firmă, rochii sofisticate, pantofi cu toc sau paltoane cu etichetă, de exemplu, ajung pe raft. În cazul de față, la Bine Boutique, primul magazin social al Crucii Roșii.
Sinistrații și pantofii cu toc
Să luăm un exemplu, ne provoacă Ana. Ia un compleu Armani de pe umeraș și ne spune de ce a ajuns acolo.
„Utilitatea lui, valoarea lui de întrebuințare este mult mai mare într-un magazin social. Poți să mulgi vaca și într-un costum Armani, dar e mult mai eficient să-l vindem„.
Și este eficient pentru că banii obținuți din vânzări ajung tot la nevoiași.
În 2018, la Crucea Roșie au ajuns aproape patru tone și jumătate de haine. Într-o lună, se vând cam 100 de kilograme de haine, deci, în cel mai bun caz, aproape o tonă într-un an.
„Un ONG trebuie să se autofinanțeze. Nu face profit, dar toată logistica din spate trebuie susținută. Și asta se întâmplă cu veniturile din vânzări. O tonă de haine vândute susține alte patru tone donate”.
Și e bine oricum, adaugă Ana. Exact cum îi zice și numele magazinului. “Și dacă vii să donezi, și dacă vii să cumperi, tot bine faci”.
Magazinul Bine Boutique se găsește pe strada Biserica Amzei, numărul 29, iar donațiile de haine pot fi făcute la sediul Crucii Roșii de pe Calea Plevnei.
Citește și: S-a speriat Darren Cahill de problemele lombare ale Simonei Halep? Lista completă a numelor de pe care Ion Țiriac va alege noul antrenor
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!