Comisia juridică are 5 zile la dispoziţie pentru a prezenta calendarul pentru adoptarea raportului, raport care va merge apoi în plen.
„A fost pusă în prima şedinţă a Biroului permanent această solicitare, adică astăzi (luni – n.r.). Adresa de înaintare, referatul şi documentele se află la Comisia juridică. Am repartizat-o (solicitarea – n.r.) către Comisia juridică. În conformitate cu prevederile regulamentului, cei de la Comisia juridică au timp maximum cinci zile să prezinte un calendar şi un raport preliminar în aşa fel încât să înţelegem şi noi când va fi audierea domnului senator şi când va întocmi un raport. (…) În acest moment suntem în această etapă – repartizată către Comisia juridică”, a declarat Manda, la finalul şedinţei conducerii Senatului.
Călin Popescu-Tăriceanu nu a participat la şedinţa de luni a Biroului permanent al Senatului. Preşedintele Senatului a explicat, la Senat, cum vede acuzaţiile procurorilor.
Tăriceanu a precizat că va veni la comisia juridică, dacă va fi invitat, pentru a răspunde întrebărilor colegilor şi că îşi va studia şi dosatul care cuprinde 17.000 de pagini.
„Dacă sunt 17.000 de pagini, numai ca să dai o pagină şi să o citeşti, pe minut, câte minute sunt. Nu am făcut o socoteală, nu e complicat. Am să vă spun ceva: dacă Procuratura a avut timp zece ani, de când eram prim-ministru, să pregătească 73 de volume, eu ca să îmi pregătesc apărarea îmi daţi şi mie timp? E o întrebare retorică pentru cei care vor fi foarte curioşi cât de repede se poate face operaţiunea aceasta. O să o fac cât se poate de repede, dar ca să citesc 73 de volume, să discut cu avocatul pe care îl voi ruga să mă asiste în această operaţie, nu ştiu să vă spun în momentul de faţă cât trece, dar cred că există acest drept elementar pentru a analiza dosarul, pentru a-mi construi o apărare”, a afirmat Tăriceanu.
Întrebat ce îi va sfătui pe colegii din majoritatea parlamentară să voteze în cazul său, Tăriceanu a răspuns: „Am dreptul sa studiez dosarul şi colegii, si eu si ceilalti o să ne formăm o opinie. Este prematur”.
El a menţionat că la începututl acestui an a primit o înştiintare de la DNA care îl informa că au fost mandate de ascultare intinse pe o lungă perioada, încheiate in 2014.
„La acea adresă mi s-a răspuns ca nu am calitate procedurală. Să înţeleg că s-au răzgândit”, a mai spus Tăriceanu.
Liviu Dragnea, partenerul de guvernare al lui Călin Popescu Tăriceanu, a dat, joi, prima reacţie la anunţul DNA privind începerea urmăririi penale pe numele preşedintelui Senatului.
El a spus nu ştie ce este în dosarul Călin Popescu-Tăriceanu, dar a adăugat că există în această privinţă „câteva coincidenţe stranii”.