Rezoluţia Parlamentului European şi Raportul MCV, extrem de critice la adresa României, nu îi îngrijorează pe oficialii din ţara noastră. Premierul Viorica Dăncilă spune că şi-ar dori ca România să nu fie judecată după anumite "rezoluţii mai mult sau mai puţin pliate pe realitate”, în timp ce liderul PSD Liviu Dragnea spune că, în opinia sa, priorităţile sunt alte teme, precum sănătatea, educaţia sau infrastructura. O reacţie interesantă a venit din partea preşedintelui comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, care a vorbit despre faptul că actuala componenţă a Comisiei Europene e "profund marcată de sciatică" şi că "buba este la Bruxelles, nu la Bucureşti".
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat la Parlament, marţi, înainte de publicarea raportului MCV şi a adoptării rezoluţiei PE privind statul de drept din România, că „temele mari” din România sunt altele.
Dragnea: „Eu, ca un român simplu, dar nu umil, consider că pentru România temele mari sunt altele!”
„Eu, ca un român simplu, dar nu umil, consider că pentru România temele mari sunt altele. Temele mari ale acestei ţări sunt, au fost şi vor rămâne dincolo de orice rapoarte şi MCV-uri. Vorbim de sănătate, educaţie, infrastructură, agricultură, dezvoltare economică, venituri mai mari pentru români, reforma marilor sisteme, astea sunt temele, de care noi ne-am ocupat şi am făcut şi personal şi instituţional apeluri permanente către dl Preşedinte de a lucra împreună, numai că le-am făcut degeaba”, a declarat marţi, liderul PSD Liviu Dragnea, întrebat la Parlament cum va fi relaţia României cu UE după raportul MCV şi rezoluţia Parlamentului European.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la Parlament, că şi-ar dori ca România să nu fie judecată după anumite „rezoluţii mai mult sau mai puţin pliate pe realitate”, afirmaţiile fiind făcute în contextul unei discuţii despre raportul MCV şi rezoluţia din PE privind statul de drept.
Recomandări
Campionii traseismului politic din listele pentru alegerile parlamentare. Partidele le favorizează eligibilitatea în detrimentul candidaților noi
Şerban Nicolae: Actuala componență a Comisiei Europene este „profund marcată de sciatică”, buba e la Bruxelles, nu la Bucureşti
Şerban Nicolae spune că actuala componență a Comisiei Europene este „profund marcată de sciatică” și „va avea cel mai trist bilanț după cinci ani”.
„La Bruxelles este buba, nu la Bucureşti”, a afirmat Şerban Nicolae.
„În legătură cu rezoluţia Parlamentului European, este practic greu de conceput la ce ar folosi o astfel de rezoluţie în Parlamentul European pentru că exprimarea unor îngrijorări în legătură cu legile justiţiei, legi deja adoptate şi intrate în vigoare şi care nu au produs efectele preconizate de cei care se declară acum îngrijoraţi, arată că tardivitatea unui asemenea demers. În legătură cu legislaţia penală suntem în plin proces de elaborare cea ce arată prematuritatea unui asemenea demers. Faptul că se pun la grămadă aceste lucruri cu protestele din august sau din ianuarie 2017, unele din ele – cele din august 2018 – fiind sub anchetă penală, arată inutilitatea unui asemenea demers pur politic. Atunci suntem practic în situaţia în acre la nivelul PE într-o fierbere antieurorpeană s-a produs o rezoluţie gândită în termeni electorali ai anului viitor şi ceea ce mă duce la gândul că probabil se va înregistra un scor antiUE foarte îngrijorător în perspectiva evoluţiilor viitoare”, a spus senatorul PSD.
Fifor: „Este greu de înţeles şi este de neacceptat introducerea unor condiţionalităţi pentru România, sub pretextul afectării progreselor în justiţie”
Recomandări
Hoție la Castelul Peleș. „POS-ul nu mai funcționează, se poate plăti doar cash”. Ce ar trebui să verifice Corpul de Control al Ministerului Culturii
Ministrul Apărarii, Mihai Fifor (PSD), a scris marţi, pe Facebook, că interferenţa serviciilor de informaţii în justiţie şi falsificarea unor probe au fost ignorate în raportele MCV, motiv pentru care mecanismul şi-a ratat obiectivul pentru care a fost creat.
„România este şi va rămâne o ţară pro-europeană şi a dovedit în nenumărate rânduri că este un stat membru loial şi implicat, care crede în valorile Uniunii Europene, pe care le apără şi le respectă. Am fost şi suntem deschişi permanent cooperării strânse şi deschise cu forurile UE şi consider că toate statele membre trebuie să beneficieze de tratament egal. De aceea, este greu de înţeles şi este de neacceptat introducerea unor condiţionalităţi pentru România, sub pretextul afectării progreselor în justiţie, în condiţiile în care MCV a dovedit că şi-a ratat obiectivul pentru care a fost creat. Interferenţa in justitie pe baza protocoalelor, intruziunea în viaţa privată, falsificarea de probe, presiunea organelor de anchetă asupra martorilor pentru a obţine mărturii convenabile acuzării sunt realităţi ale modului în care a fost înţeleasă din pacate funcţionarea justiţiei în România, toate ignorate total în rapoartele MCV din ultimii ani”, a scris ministrul Apărării.
Recomandări
Mama copilului de 3 ani mort în accidentul provocat intenționat de soțul ei a văzut în direct tragedia: „Tati, tati nu mai mâna maşina”
Vicepreședintele Frans Timmermans a anunțat că țării noastre i s-au adăugat 8 cerințe suplimentare prin care România să-și dovedească dorința de a continua spre ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.